Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

JOŠ JEDAN ANTISRPSKI I NELjUDSKI POTEZ RTS-a – ODBILI da prikažu film ”Koncentracioni logor Zemun” (Muzej žrtava genocida)

Datum objave: nedelja, 11 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Osmog februara, baš uoči Zadušnica, u Domu omladine je premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film ”Koncentracioni logor Zemun” („Konzentracionslager Semlin“), po scenariju dr Veljka Đurića-Mišine, u režiji Dragana M. Ćirjanića i u produkciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Dragoslav Bokan
Dragoslav Bokan

Ovaj važan istorijsko-filmski dokument i umetnički prikazano svedočenje je konačno razvejao zlobne i nepoštene insinuacije na temu navodne uloge Srba u upravljanju ovim zlokobnim konc-logorom (mi ga nazivamo Logor na Starom Sajmištu po mestu na kome se nalazio). 
Saznali smo, na osnovu precizno izvedene faktografije, da je reč o logoru na teritoriji NDH, od koje su Nemci dobili dozvolu da organizuju logor za Jevreje i Rome, a nekon toga i Srbe (dovođene iz Jasenovca, ali i nakon velikih nemačkih ofanziva, kada je više hiljada, kako četnika, tako i partizana ovde zatvoreno). Da bi na kraju logor bio vraćen onima na čijoj okupacionoj teritoriji se i nalazio – ustašama (godinu dana pred kraj rata).

Važno je da smo saznali da NIJEDNOG LOGORAŠA NIJE UBIO SRBIN, da je čitavo funkcionisanje ”Starog Sajmišta” bilo kompletno u rukama Gestapoa, a pod upravom SS oficira (Andorfera, Engea, Forstera, Majnekea, Šercingera, Bekera…).
Čak su NDH vlasti, kao svoj uslov da bi Nemcima dali dozvolu za privremeno preuzimanje ove teritorije u svrhu pravljenja ovakvog logora, napisale zahtev ”da u logoru ne bude nijedan stražar Srbin” i da ”hranu za logoraše pripremaju kuhinje iz Beograda”. Hrvatsko-ustaški rasizam je odigrao ulogu i povodom prvog, i kada je reč o drugom od ova dva zahteva.

To sve se pokazuje u ovom za sve nas važnom filmu, koji potcrtava istoričarima opšte poznatu, ali široj javnosti opet izgleda nedovoljno jasnu definiciju ratne Srbije kao ”nemačke vojno-okupacione zone” (za razliku od suverene hrvatske države u isto to vreme).
Ona fraza o takozvanoj ”Nedićevoj Srbiji” je tako, u najvećem broju slučajeva, samo antisrpska floskula koja prenebregava pravo stanje stvari u skoro uništenoj i potpuno razorenoj Srbiji i genocidu izloženom srpskom narodu širom bivše Kraljevine Jugoslavije.
Ali, da ne dužim, jer bih što pre prešao na stvar.

Naime, ovaj film je trebalo da se prikaže, u tri dela na RTS-u, a po prethodnom usmenom dogovoru između autora projekta Veljka Đurića (scenariste i, istovremeno, direktora Muzeja žrtava genocida) i glavešina našeg ”javnog servisa”.
Međutim, nakon određenih primedbi antisrpskih nevladinih organizacija i već poznatih srbomrzaca iz našeg sokaka, RTS je odlučio da to ne uradi. Da zabrani, cenzuriše i zaključa istinu o onome ŠTO SE STVARNO DOGAĐALO NA MESTU BIVŠEG MEĐUNARODNOG SAJMA. A, posebno, da se nikada ne skine odgovornost sa Srba za ono što nisu radili (i o čemu, čak, govori jedan propagandistički igrani film u režiji Gorana Paskaljevića), ono za šta odgovornost dele Hrvati i Nemci, ustaška NDH i nacistički Treći Rajh.
Imamo mi dovoljno muka i optužbi na svoj račun, da bi večno na sebi nosili i ovu, lažnu i zlonamernu.

Ali, RTS ne želi da se Srbi prikažu kao žrtve, a ne dželati ovog smrtonosnog logora (koji će duže od dve godine biti direktno povezan sa Jasenovcem). Ne dok njim vlada sadašnja propagandistička hunta.

Da ne bi bilo zabune, navešću i deo prepiske koja potvrđuje ovakvo stanje stvari.

21. februara ove godine, u 11:43 Ilija Cerović, v.d. direktora Televizije Srbije, glavni i odgovorni urednik Obrazovno-naučnog programa RTS, piše upravi Muzeja žrtava genocida i obaveštava njenog direktora kako ”PROGRAMSKI KOLEGIJUM RTS NIJE PRIHVATIO VAŠU PONUDU DA EMITUJEMO FILM POSVEĆEN LOGORU STARO SAJMIŠTE“.
A u sledećem mejlu (poslatom u 15:07 istog dana), isti ovaj potpisnik objašnjava zašto se ne pušta u program jedan ovako važan film (koji je, uz sve ostalo, režirao reditelj zaposlen na RTS-u) i doslovno kaže:
”GENERALNA OCENA JE DA FILM U PRETPOSTAVLjENOM PRVOM I DRUGOM DELU IMA VRLO MALO PRIČE O STAROM SAJMIŠTU…, DA JE NEDIĆEVA ULOGA PREZENTOVANA NEDOSLEDNO – U JEDNOM DELU PRIČE JE ZNAO ŠTA SE DEŠAVA, ALI NIŠTA NIJE PREDUZIMAO DA SE TO SPREČI, A U DRUGOM JE PREDSTAVLjEN KAO SPASILAC…
UZIMAJUĆI U OBZIR AKTUELNA DEŠAVANjA OKO REHABILITACIJE GENERALA NEDIĆA PROGRAMSKI KOLEGIJUM JE ZAKLjUČIO DA OVO NIJE DOBAR TRENUTAK ZA EMITOVANjE OVAKVOG SADRŽAJA“.

Sve to, naravno, latinicom i bez pardona, direktno da direktnije ne može da se saopšti.

I šta tu još dodati ovakvom stavu i načinu razmišljanja onih koji za sebe govore da su u funkciji svojih pretplatnika, svih naših građana, ali i, kao još mnogo važnije: U SLUŽBI ISTINE?

Ako i ovo prođe bez ikakve reakcije, ostaćemo poslednje ostrvo autodestruktivnih laži i sramnog samoporicanja, kao živi dokaz otvorene ideje rukovodstva ”naše” (a u stvari ko zna čije) televizije.

To je sramota koja nečasno i bestidno vređa sve žrtve ovog jezivog logora i nastavlja da širi neistine iz titoističko-jugoslovenskog perioda ove ideologizovane, antisrpske medijsko-propagandne institucije koja se danas lažno predstavlja kao ”Radio televizija Srbije”.

Mi, Srbi, ali i svi potomci mučenika stradalih u ovom i svim drugim nacističkim i ustaškim logorima iz Drugog svetskog rata, zaslužujemo ozbiljno i neizostavno izvinjenje rukovodstva RTS-a i što hitnije puštanje ovog mini serijala na Prvom programu naše televizije – ako ona zaista, a ne samo na papiru, pripada svom narodu i svim građanima naše zemlje, a ne samo samovolji, ličnim hirovima i ko zna kakvim dilovima i dogovorima njenog izgleda svemoćnog i nedodirljivog rukovodstva.

U to ime, pozivam sve institucije koje mogu da nateraju ove rukovodioce da daju ostavke i time pokažu makar trunku stida i još sačuvanog obraza.

Autor: Dragoslav Bokan

Izvor: FB profil autora

Vezane vijesti:

Nikola Milovančev: O logoru Zemun – odgovor na neistine g. Zlatoja Martinova

Miloš Milojević: Film o Sajmištu – međaš na putu ka …

Film bez uloge Nedića

Sličnosti NDH i Nedićeve Srbije

Autošovinisti i „veliki greh“ Milana Nedića


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

2 komentara za JOŠ JEDAN ANTISRPSKI I NELjUDSKI POTEZ RTS-a – ODBILI da prikažu film ”Koncentracioni logor Zemun” (Muzej žrtava genocida)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top