Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Jevreji i Srbi sudjelovaće ove godine u državnoj komemoraciji?

Datum objave: sreda, 4 aprila, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Predstavnici dviju manjina godinama upozoravaju da muzejska postavka ne pruža stvarnu sliku onoga što se u Jasenovcu dogodilo

Jasenovac Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Jasenovac Foto: Edina Žuko/PIXSELL

Nakon dvije godine bojkota predstavnici srpske i jevrejske zajednice ove bi godine ponovno mogli sudjelovati u državnoj komemoraciji u spomen na proboj 600 jasenovačkih logoraša 22. aprila 1945. Temelj za moguću obnovu saradnje podrška je premijera Andreja Plenkovića da se obnovi rad Savjeta Spomen-područja Jasenovac, koji ne funkcioniše tri, četiri godine.

– Obnova Savjeta je u proceduri, razgovori su otišli dosta daleko i on će vrlo vjerojatno uskoro biti ponovno uspostavljen – rekao nam je predsjednik zagrebačke Jevrejske opštine Ognjen Kraus. Iako je zadovoljan Plenkovićevom podrškom obnovi Savjeta, Kraus za sada ne želi nagađati hoće li to ujedno značiti i povratak predstavnika jevrejske zajednice na državnu komemoraciju.

Predstavnici dviju nacionalnih manjina godinama upozoravaju kako zbog nepostojanja Savjeta jasenovačko spomen-područje ne ispunjava svoju funkciju, muzejska postavka ne pruža stvarnu sliku onoga što se u Jasenovcu dogodilo, a žrtve logora na to ne mogu ni na koji način uticati. Državnu komemoraciju manjinske su zajednice prvi put bojkotovale 2016. Broj komemoracija lani se popeo na tri, a povod nezadovoljstvu bila je spomen-ploča s natpisom “za dom, spremni”.

Autor: Iva Boban Valečić

Izvor: vecernji.hr

Vezane vijesti:

Kako je hrvatska Vikipedija koncentracioni logor Jasenovac preimenovala u sabirni centar, a Pavelića u političara

Akcija „zarobiti istinu“: Hrvati bi da otmu od Srbije dokaze o zločinima ustaša

Hrvatska na mala vrata legalizuje ustaštvo


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top