fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jeremić da uputi oštar protest Mađarskoj

Spomenik žrtvama Novosadske racije

Memorijalno društvo „Racija 1942“, koje čuva sjećanje na zloglasnu „Novosadsku raciju“ 1942. godine, uputilo je danas otvoreno pismo ministru inostranih poslova Srbije Vuku Jeremiću u kome izražava protest što Mađarska i danas Vojvodinu naziva svojim „južnim krajevima“.

Društvo od šefa srpske diplomatije traži da uputi oštar protest Vladi Republike Mađarske, „jer nazivanje Vojvodine `južnim krajevima` i danas izaziva strah i zebnju kod srpskog naroda, posebno u Bačkoj“.

„Izraz južni krajevi (Délvidék) izaziva i danas strah i zebnju kod srpskog naroda u Bačkoj. I to zbog stravičnih zločina koje je mađarska fašistička okupaciona soldateska počinila 1941. i 1942. godine u tom dijelu pokrajine, koju su tad zvali južnim krajevima svoje države“, navodi se u pismu.

U pismu koje je potpisao predsjednik tog društva Milan Radomir, Jeremiću se skreće pažnja da su u Mađarskoj od 25. do 27. novembra održane komemorativne manifestacije čiji je naziv bio „Golgota Mađara u južnim krajevima“ u znak sjećanja ma mađarske žrtve komunističkog režima u Vojvodini.

„Molimo vas da uputite oštar protest vladi Republike Mađarske zbog davanja imena Vojvodini `južni krajevi`. Poznato je da mađarski revizionisti Vojvodinu nazivaju Délvidék – Južni krajevi, a poznato je takođe da je jedan od rezultata Versajskog mira bio upravo ukidanje iluzije o stvaranju `Velike Mađarske` u kojoj bi se nalazio i Délvidék, odnosno Vojvodina“, navodi se u pismu.

Društvo napominje da ni na koji način ne želi da utiče na dobre odnose dvije države nego, naprotiv, da ukaže na momente koji ih mogu pokvariti.
Društvo navodi da bi Jeremić morao da uputi mađarskoj Vladi protest i zato što niko od mađarskih zvaničnika na tim manifestacijama nije pomenuo zvjerstva koja su počinili pripadnici mađarskih okupacionih snaga prilikom zauzimanja Bačke aprila 1941. godine.

„Samo je u aprilskom upadu mađarske okupacione soldateske 1941. godine ubijeno 8 500 mirnih građana Bačke. I to isključivo zbog njihovog etničkog porijekla, to jest samo zato što su bili Srbi. Nebrojeni ljudi su umrli od gladi i hladnoće u mađarskom logoru smrti Šarvar, a oko 25 000 ih je protjerano u razne krajve Srbije, Hrvatske i BiH, odakle se neki nikad nisu vratili“, podsjeća se u pismu.

Izražava se zaprepašćenje što na tim manifestacijama, mađarski zvaničnici ni riječ nisu progovorili o hiljadam nevinih žrtava „januarske racije“ u Novom Sadu i okolini 1942. godine.

Društvo izražava i zaprepašćenje ponašanjem srpskih zvaničnika na manifestaciji „Golgota Mađara u južnim krajevima“, koji domaćinu nisu skrenuli pažnju na skandalozno ime manifestacije.

„Zaprepašćuje činjenica da Branimir Mitrović, potpredsjednk Skupštine AP Vojvodine, Dejan Šahović, ambasador Srbije u Budimpešti, i Ištvan Pastor, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara, iako su prisustvovali ovim manifestacijama nisu skrenuli pažnju svojim domaćinima da je naziv `južni krajevi` neprihvatljiv za Srbiju i samu Vojvodinu“, navodi se u otvorenom pismu Vuku Jeremiću.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: