fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JELENA LOVRIĆ Teško da stanovnici Paga ne znaju za ustaške logore na svom otoku. Ali ako zaista ne znaju, onda je sramota RH tim veća

Maj 2006- Povratak sa Slane. Deni i Haja Novak i Dušan Bastašić

Maj 2006- Povratak sa Slane. Deni i Haja Novak i Dušan Bastašić

Svi su se mještani našli uvrijeđeni, jer oni stalno dolaze, snimaju neke kuće, da su tamo bili logoraši, što nije istina – tako je jedan stanovnik Paga HRT-ovim novinarima objasnio zašto su sa svoga otoka protjerali izraelsku televizijsku ekipu koja je u uvali Slana i Matejna namjeravala snimati dokumentarac o tamošnjim ustaškim logorima. Hoće li sutra neki lokalni hahari na isti način postupiti i u Jasenovcu?

Dobro, logori na Pagu nisu obilježeni i rijetko se spominju, ali teško da tamošnji stanovnici ne znaju da je u ljeto 1941. na sjevernoj strani njihova otoka bilo zatočeno nekoliko tisuća Židova, Srba i Roma, nacija koje je NDH pokušavala istrijebiti. Ali, ako je to moguće, ako zaista ne znaju, onda je sramota hrvatskog školstva, hrvatske države i društva tim veća. Ali, prije će biti da se istina o Pagu namjerno ignorira. Kao što se sve glasnije pokušavaju negirati i znanstveno utvrđene činjenice o Jasenovcu. Dio Crkve snažno podržava teze da nikakvih logora smrti u Hrvatskoj nije ni bilo. Zato se ne treba čuditi skandalu da i neki biskupi potpisuju peticiju kojom se ustaški Za dom spremni! pokušava pretvoriti u službeni pozdrav Hrvatske vojske.

Priznavanje povijesnih činjenica, kao, na primjer, istine o ustaškim zločinima i karakteru NDH, nije pitanje demokratske volje. Svatko može misliti što god hoće, ali nitko ne može u ime slobode mišljenja praktično onemogućiti istraživanje povijesnih fakata, kako se to dogodilo na Pagu, gdje su mještani, radi neke svoje navodne uvrijeđenosti, potjerali inozemnu televizijsku ekipu, zajedno s jednim Židovom koji je došao iz Amerike kako bi na mjestu logora ispričao priču o članovima svoje obitelji koji su tamo bili zatočeni. Jednako se tako ni karakter pozdrava Za dom spremni! ne može mijenjati referendumom. To će ostati ustaški usklik, čak i kad bi ga javnost izravnim odlučivanjem htjela reanimirati. Bez obzira kako bi u tom slučaju glasilo pitanje, predloženi se referendum može ticati samo karaktera današnje Hrvatske. Niti bi govorio o naravi NDH, niti ga može promijeniti, ali bi nesumnjivo pokazao odnos prema tom mračnom naslijeđu. Faktički, bilo bi to izjašnjavanje o tome smatra li se hrvatska nacija ustaškom.

Piše: Jelena Lovrić

 

Izvor: JUTARNJI LIST

 

Vezane vijesti:

Snimanje lokacije nekadašnjeg logora uz policijsku pratnju

EKIPA IZRAELSKE TV SPRIJEČENA DA SNIMA MJESTA LOGORA NA PAGU

Izraelska TV-ekipa koja je htjela snimati dokumentarac o ustaškim logorima napustila Pag pod pratnjom policije

Hrvatska još ne priznaje paške žrtve

NA DANAŠNjI DAN ZATVOREN ZLOGLASNI LOGOR SLANA NA PAGU

NOĆ KADA SU POBIJENI LOGORAŠI NA PAGU I VELEBITU

NIN: Bez imena i spomen-obeležja

‘IZRAELSKA TV EKIPA NAPUSTILA PAG POD PRATNJOM POLICIJE’ Snimali su dokumentarac o ustaškim logorima smrti

STRATIŠTA SRBA I JEVREJA NISU MJESTA ZA ZABAVU

Otvorene Čarolije ljeta – Izrael u Novalji

Kompleks Jadovno – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: