Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

JELENA LOVRIĆ Teško da stanovnici Paga ne znaju za ustaške logore na svom otoku. Ali ako zaista ne znaju, onda je sramota RH tim veća

Datum objave: sreda, 9 septembra, 2015
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Maj 2006- Povratak sa Slane. Deni i Haja Novak i Dušan Bastašić

Maj 2006- Povratak sa Slane. Deni i Haja Novak i Dušan Bastašić

Svi su se mještani našli uvrijeđeni, jer oni stalno dolaze, snimaju neke kuće, da su tamo bili logoraši, što nije istina – tako je jedan stanovnik Paga HRT-ovim novinarima objasnio zašto su sa svoga otoka protjerali izraelsku televizijsku ekipu koja je u uvali Slana i Matejna namjeravala snimati dokumentarac o tamošnjim ustaškim logorima. Hoće li sutra neki lokalni hahari na isti način postupiti i u Jasenovcu?

Dobro, logori na Pagu nisu obilježeni i rijetko se spominju, ali teško da tamošnji stanovnici ne znaju da je u ljeto 1941. na sjevernoj strani njihova otoka bilo zatočeno nekoliko tisuća Židova, Srba i Roma, nacija koje je NDH pokušavala istrijebiti. Ali, ako je to moguće, ako zaista ne znaju, onda je sramota hrvatskog školstva, hrvatske države i društva tim veća. Ali, prije će biti da se istina o Pagu namjerno ignorira. Kao što se sve glasnije pokušavaju negirati i znanstveno utvrđene činjenice o Jasenovcu. Dio Crkve snažno podržava teze da nikakvih logora smrti u Hrvatskoj nije ni bilo. Zato se ne treba čuditi skandalu da i neki biskupi potpisuju peticiju kojom se ustaški Za dom spremni! pokušava pretvoriti u službeni pozdrav Hrvatske vojske.

Priznavanje povijesnih činjenica, kao, na primjer, istine o ustaškim zločinima i karakteru NDH, nije pitanje demokratske volje. Svatko može misliti što god hoće, ali nitko ne može u ime slobode mišljenja praktično onemogućiti istraživanje povijesnih fakata, kako se to dogodilo na Pagu, gdje su mještani, radi neke svoje navodne uvrijeđenosti, potjerali inozemnu televizijsku ekipu, zajedno s jednim Židovom koji je došao iz Amerike kako bi na mjestu logora ispričao priču o članovima svoje obitelji koji su tamo bili zatočeni. Jednako se tako ni karakter pozdrava Za dom spremni! ne može mijenjati referendumom. To će ostati ustaški usklik, čak i kad bi ga javnost izravnim odlučivanjem htjela reanimirati. Bez obzira kako bi u tom slučaju glasilo pitanje, predloženi se referendum može ticati samo karaktera današnje Hrvatske. Niti bi govorio o naravi NDH, niti ga može promijeniti, ali bi nesumnjivo pokazao odnos prema tom mračnom naslijeđu. Faktički, bilo bi to izjašnjavanje o tome smatra li se hrvatska nacija ustaškom.

Piše: Jelena Lovrić

 

Izvor: JUTARNJI LIST

 

Vezane vijesti:

Snimanje lokacije nekadašnjeg logora uz policijsku pratnju

EKIPA IZRAELSKE TV SPRIJEČENA DA SNIMA MJESTA LOGORA NA PAGU

Izraelska TV-ekipa koja je htjela snimati dokumentarac o ustaškim logorima napustila Pag pod pratnjom policije

Hrvatska još ne priznaje paške žrtve

NA DANAŠNjI DAN ZATVOREN ZLOGLASNI LOGOR SLANA NA PAGU

NOĆ KADA SU POBIJENI LOGORAŠI NA PAGU I VELEBITU

NIN: Bez imena i spomen-obeležja

‘IZRAELSKA TV EKIPA NAPUSTILA PAG POD PRATNJOM POLICIJE’ Snimali su dokumentarac o ustaškim logorima smrti

STRATIŠTA SRBA I JEVREJA NISU MJESTA ZA ZABAVU

Otvorene Čarolije ljeta – Izrael u Novalji

Kompleks Jadovno – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top