Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JEDINSTVENIM STAVOM DO PRAVDE

srna2.jpgBANjALUKA, 22. JUNA /SRNA/ – Narodna skupština Republike Srpske treba da zauzme jedinstven stav o provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, jer je evidentno da se izbjegava procesuiranje složenih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima, saglasni su predstavnici najjačih političkih partija u parlamentu Srpske.

 

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nikola Baštinac istakao je da je veoma bitno da parlament Srpske zauzme stav o provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

 

„Dobro bi bilo da zaključcima ili deklaracijom Narodne skupštine Srpske osnažimo naše predstavnike u zajedničkim institucijama BiH. Mora se insistirati i zahtijevati da se konačno aktivnije počne sa procesuiranjem složenih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima“, rekao je Baštinac Srni.

 

On je naglasio da se problem izbjegavanja procesuiranje složenih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima mora rješavati, prije svega, u pravosudnim institucijama na nivou BiH.

 

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da postoje stvari koje su bitne za Srpsku i koje su iznad svih političkih podjela.

 

„Odgovornost svih je da u tim stvarima, među kojima je i insistiranje na aktivnijem rješavanju složenih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima, nastupamo zajedno. Sigurno je da smo dokazali da je Srpska jednostavno bila diskriminisana po tom pitanju“, rekao je Stevandić Srni.

 

On je ocijenio da istina o ratnim događanjima na prostoru BiH polako izlazi na vidjelo.

 

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Branislav Borenović naglasio je da parlament Srpske mora zauzeti „žestok“ stav po pitanju neprocesiranja predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

 

„Međutim, postavlja se pitanje šta je sa provođenjem ranijih zaključaka Narodne skupštine Srpske. Apsolutno sam za to da parlament Srpske zauzme jedinstven stav kada je u pitanju procesuiranje tih predmeta“, rekao je Borenović Srni.

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić upozorio je direktora Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Pjera Mirela na slab učinak pravosuđa u BiH u procesuiranju ratnih zločina.

 

On je zatražio da taj problem bude jedna od glavnih tema iduće runde strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa BiH sa EU, zakazane za 5. jul u Mostaru.

 

Klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a u Parlamentu BiH očekuju da Narodna skupština Republike Srpske zauzme stav povodom ishoda rasprave u Predstavničkom domu o Analizi provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, iz koje je jasno da se i dalje izbjegava procesuiranje složenih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

 

„Smatramo da je pred Republikom Srpskom, odnosno Narodnom skupštinom, i politička i istorijska odgovornost da zaštiti žrtve rata iz reda srpskog naroda i da kroz zakonska rješenja spriječi pokušaje promjene karaktera rata“, istakli su poslanički klubovi.

 

Pripremio: Boris NOGO

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: