fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВЕЛИЧАЊЕ ГЕНОЦИДА У ЈАСЕНОВЦУ: Посадили цвеће у бојама шаховнице и у облику слова У!

На месту где су били затварани, мучени и убиjани људи због тога што су били “криве” националности, вере или светоназора. Догодио се злочин коjи су почини они чиjе су ознаке биле слово У и бели/црвени квадрати.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac-u-cvijece.jpg

Многа удружења и антифашистичке групе на Феjсбуку оштро су реаговале су након што се поjавила фотографиjа из Јасеновца на коjоj се слави усташтво – цвеће у боjу шаховнице и у облику слова У. Удружење антфашиста са Корчуле упитало jе : Да ли тамо неко има мотку.

„Када видите на простору Спомен-подручjа Јасеновац да jе посађено цвеће у белим и црвеним квадратима, сложено у облику слова У, нисте сигурни
jесте ли будни или у некоj ноћноj мори.

На месту где се догодио злочин, геноцид, коjи никад неће престати бољети, коjи никада нећемо заборавити.

На месту где су били затварани, мучени и убиjани људи због тога што су били “криве” националности, вере или светоназора. Догодио се злочин коjи су почини они чиjе су ознаке биле слово У и бели/црвени квадрати.

У Јасеновац људи долазе како би исказали пиjетет невиним жртвама, а онда виде величање геноцидног режима коjи jе тамо починио злочине у коjима
jе убиjено, по службеноj евиденциjи, преко 80 хиљада људи.

Додатно jе важно напоменути да се због симболике Јасеновца, у коjем су људи затварани, мучени и убиjани не само у име усташке, нацистичке
идеологиjе, него у име хрватске државе и хрватске државности, те чистоће хрватске нациjе, треба водити посебно рачуна о томе да пристоjности ради у Јасеновцу не може бити места нити за законите државне симболе Републике Хрватске, попут заставе и грба уопште.

Пример: Немачка на сличним местима не истиче своjе националне и државне симболе, те и на таj начин одаjе почаст жртвама концентрациjских логора, и изражава каjање државе у чиjе име су људи затварани, мучени и убиjани.

Захтевамо да меродавне институциjе реагуjу на оваj чин Управе Спомен-подручjа Јасеновац, да се исти уклони, а одговорни примjерено казне,” саопштила jе Удруга слободарских активиста.

Извор: Israel news

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: