Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Јасеновац на филму

Jasenovac

Холивудски продуцент, добитник Оскара Бранко Лустиг и глумац и продуцент Тихомир Станић наjављуjу снимање филмова о Јасеновцу. Лустиг каже да га и данас држи обећање дато заточенима да ће пренети свету шта се догађало у логорима смрти.

У протеклих 70 година о злочинима у Јасеновцу снимљено jе неколико документарних филмова, али само jедан играни – “Девети круг” Франца Штиглица. После пола века, и холивудски продуцент, добитник Оскара Бранко Лустиг, и глумац и продуцент Тихомир Станић, наjављуjу снимање филма о Јасеновцу.

Прилог Драгана Станоjевића Добитник Оскара за филмове “Шиндлерова листа” и “Гладиjатор” продуцент Бранко Лустиг jе као дете из jевреjске породице одведен у Аушвиц, а неки чланови његове породице у Јасеновац.

Показуjући логорашки броj А 3317 каже да га и данас држи обећање дато заточенима да ће преносити свету шта се догађало у логорима смрти.

“Држи ме то обећање да пренесем свету шта се догодило”, каже Лустиг. Писање сценариjа Лустиг jе поверио историчару Славку Голдштаjну и писцу Миљенку Јерговићу.

Голдштаjн каже да ће то бити интимни филм, а да продуцент Бранко Лустиг већ обилази локациjе за снимање, коjе ће по своj прилици бити у Копачком риту.

Лустиг jе ступио у контакт са потенциjалним редитељем, а почетак снимања очекуjе се следеће године.

Спас из пакла Јасеновца

Продуцент и глумац Тихомир Станић каже да ће он снимање свог филма почети 28. маjа, а премиjеру очекуjе 2015. године.

Тихомир Станић каже да jе у основи те приче, на коjоj ради већ пет година, Диjана Будисављевић, жена коjа jе спасила 12.000 деце из пакла Јасеновца.

Прича о храброj Аустриjанки, супрузи загребачког лекара Јулиjа Будисављевића укршта се са судбином спасене деце и причом сестре коjа jош тражи брата коjи не зна своj идентитет jер jе Озна 1945. године од Диjане Будисављавић одузела картотеку деце логораша.

Снимање филма о Јасеновцу наjавили су пре три године и званичници Србиjе и Републике Српске.

“Ми желимо jош jедном потврдити изjаве председника Тадића и Додика да jе неопходно снимити филм о Јасеновцу. Кад будемо имали зрелу идеjу и сценарио и квалитетну глумачку екипу, Република Српска ће у сваком случаjу финансирати jедан такав филм”, каже министар културе РС Антон Касиповић.

Зашто jе од 1945. године снимљен само jедан играни филм о Јасеновцу, тешко jе наћи прави одговор, слажу се саговорници. Разлог ниjе само новац, већ недостатак храбрости и уметничке способности да се филмским jезиком проговори о великоj теми.

Извор: rts.rs

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: