fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jasenovac je „mit“ – logoraši su se „zabavljali“?!

Tekst u zagrebačkom „Večernjem listu“ u kojem se ustaški koncentracioni logor Jasenovac naziva „mitom“ i tvrdi da je riječ o kampu u kojem su se logoraši „zabavljali“, dio liberalnih hrvatskih medija naziva sramnim, dok desničarski portali likuju.

Jasenovac Foto: RTRS
Jasenovac Foto: RTRS

Uvodnik novinara Milana Ivkošića, koji je posvećen Jasenovcu i knjizi revizioniste Igora Vukića, izazvao je zgražavanje, ali i odobravanje u Hrvatskoj.

„U logoru je bilo obilje radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda.

Tako su u jednoj radionici izrađivani dijelovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim /logorom/, rad je obilježavao svakodnevni život“, navodi autor, objašnjavajući naziv „radni logor“.

Poznati desničarski kolumnista, jedan u nizu onih koji sve češće negiraju zločinački karakter ustaške države i genocid na Srbima, Jevrejima i Romima, tvrdi da je Jasenovac „stvarao priliku za kreativnost“.

„U logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, predstava, među kojima su izvođena i djela koja su stvarali sami zatvorenici“, piše autor.

Ovaj desničarski novinar tvrdi i da su se jasenovački logoraši „bavili naukom“.

Sve svoje stavove, koji su uvredljivi za brojne žrtve ustaških koljača u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, autor zasniva na knjizi Igora Vukića, pseudoistoričara.

Vukić je sekretar „Udruženja za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“, koje se svim snagama trudi da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima u NDH.

Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća prijetnja od ustaških koljača.

U velikom dijelu hrvatske javnosti, ne samo u medijima, već i obrazovnim institucijama, pa i politici, traje proces ublažavanja i umanjivanja zločina ustaša, uz obavezne poruke kako su za satanizaciju NDH najviše krivi Srbi i komunističko nasljeđe.

Odomaćivanje ustaškog pozdrava „Za dom spremni!“ i njegova pravna rehabilitacija bili su samo logičan slijed reustašizacije društva, napominju politički analitičari.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca

Moj put kroz Jasenovac

Jasenovac – Mislimo uvek na to i govorimo uvek o tome (1)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: