Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Jasenovac je kod Hrvata stanje duha

Datum objave: nedelja, 5 jula, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Mihailo Šaškijević (86), politički emigrant, profesor Univerziteta u Čikagu, o svom burnom životnom putu: Kroacija se od Tuđmana do danas nalazi u konstantnom stanju Jasenovca

Mihailo Šaškijević 

Mihailo Šaškijević


MIHAILO Šaškijević, u devetoj deceniji života, i dalje sebe smatra jugoslovenskim političkim emigrantom. Živi u SAD. Rođen je 1929. u Dubrovniku, a u Čikago je stigao 1959. preplivavši deo Tršćanskog zaliva. Tokom Drugog rata Nemci su ga hapsili jednom, a od 1944. Tito sedam puta.

Njegov otac je, kako sa ponosom ističe, Vladimir Šaškijević, kapetan bojnog broda Kraljevske mornarice, zapovednik razarača “Dubrovnik”, koji je na poslednji put, u Marselj, odveo kralja Aleksandra Karađorđevića.

Tokom Drugog rata, kao petnaestogodišnjak, 1944, dobrovoljno se priključio Dražinoj vojsci. Bio je u zatvoru u Glavnjači u ćeliji pored Milana Nedića, a potom na Adi Ciganliji jula 1946. kada je tamo streljan zapovednik kraljevske vojske u otadžbini. O tome je svedočio 2013. pred Vladinom komisijom u Beogradu.

Šaškijević je kao profesor matematike na Univerzitetu u Čikagu ostvario zavidnu akademsku karijeru. Početkom ovog veka, 2002, ponovo se našao u žiži javnosti u Hrvatskoj i Srbiji kada je izabran za predsednika Upravnog odbora naslednika akcionara Srpske banke iz Zagreba, čiju je ogromnu imovinu opljačkala Pavelićeva vlast, a komunisti uzeli od njih i tako nastavili pljačku. Nekretnine, zgrade, hoteli i brodovi akcionara Srpske banke iz Zagreba postali su plen Brozove države od 1945.

On je i autor dvanaest knjiga. Poslednju, “Besnilo Hercegovine zloduh Kroacije”, objavio je pre desetak dana u biblioteci “Metafizika”. Za ovog intelektualca, Jugoslavija, po modelu države kakvu je stvarao kralj Aleksandar, jedina je tvorevina u kojoj mogu biti zadovoljni svi narodi iz regiona, dok je “kroatizam” najveće zlo koje je i ubilo tu državu. Titovu Jugoslaviju naziva “brozovijom” koja nije imala ništa zajedničko sa dubokim, kulturnim i humanim jugoslovenstvom.

JOŠ SE NE ZNA KO JE UBIO KAŠIKOVIĆA * PRE desetak godina objavili ste knjigu o ubistvu srpskog emigranta Nikole Kašikovića 1977. Takozvana srpska emigracija nije bila srećna zbog toga.
– Tu knjigu sam napisao na osnovu dokumenata iz policije Čikaga i FBI. Zvanično, još se ne zna ko je ubio Kašikovića i sedmogodišnju devojčicu Ivanku Milošević, a SNO iz Čikaga i dalje nudi 25.000 dolara za informaciju. Dokazi američkih istražitelja, gde još nije stavljena tačka na slučaj, govore da zločin nije počinila Titova Udba, iako ih je bilo u emigrantskoj SNO. Kašiković je, prema američkim dokumentima, ubijen u obračunu unutar SNO zarad najprizemnijih ciljeva.

* Poslednji put u srpskoj javnosti bili ste 2013. kada ste svedočili o streljanju Draže Mihailovića. Rekli ste da vam je to bila dužnost i čast, a potom ste negodovali…

– Bio sam u zatvoru na Adi Ciganliji kada je general Mihailović streljan. Lično sam ga poznavao. Sa njim sam i večerao 1944. po mom dolasku u redove JuVO, jer je moj otac bio njegov prijatelj, a i komandant Vojnopomorske oblasti JuVO u Boki. Nisam video kada je tog jula 1946. streljan, ali sam čuo hice. Neposredno po Dražinoj likvidaciji čuo sam i priče drugih Brozovih sužnjeva o tome gde je sahranjen i to mesto sam pokazao Komisiji.

* Upravo ste objavili knjigu esej “Besnilo Hercegovine zloduh Kroacije”. U Hrvatskoj ćete zbog nje, u najmanju ruku, biti optuženi za govor mržnje.

– U mom eseju nema mržnje, ali govori o mržnji koja u Kroatima živi kao i 1941. Ja se sećam tog vremena, Jasenovca, zabrane ćirilice, kada se pisalo po zidovima “Srbe na vrbe” i klicalo “Za dom spremni”. Zar Hrvatska i danas ne živi u tom vremenu? Zar Stepinca ne kanoniziraju za sveca? Gro puka u Kroata danas tvrdi da njihova država podjednako baštini i Antu Pavelića, i Tuđmana, i Broza. Kod Kroata danas Jasenovac ne označava nacistički logor, već je to stanje duha. Kroacija se od Tuđmana do danas se nalazi u stanju Jasenovca.

* Teške kvalifikacije izgovarate na račun Hrvata.

– U mojoj knjizi stoji: “Ako Kroat sruši tvoju crkvu ti njegovu ne diraj, čuvaj je. Ne vraćaj zlo zlim jer ćeš postati Kroat. Budi čovek sa Kroatima. Uvek im se u nesreći nađi, priđi i pomozi. Neće proći dugo vremena i oni će shvatiti da si prijatelj jer si duhovno bogat. Shvatiće da su im Srbi a naročito Jugosloveni prijatelji, jer su oni duhovno uzdignuta gospoda dok su im njihovi politikusi i popovi najgori zlotvori”.

* Pišete da su u Kraljevini Hrvati kako su dobijali bolje uslove za život brže postajali Jugosloveni i da je to za njih bilo potom fatalno.

– Ante Pavelić je bio pametniji i dalekovidiji zločinac od Adolfa Hitlera. Shvatio je da Kroati koji ubrzano postaju Jugosloveni u stvari postaju Srbi u širom smislu te reči i on je smislio kako da to zaustavi. Dok je Hitler mislio da može da fizički pobije ceo jevrejski narod ubijajući ih industrijski, Pavelić je znao da to nije moguće sa Srbima i zato se odlučio na najbestijalnije zločine. Snaga Pavelićeve zamisli je ne u zločinu nego u načinu izvršenja. To je ono što je stvorilo nepremostiv jaz između dva naroda. Ustaše su ubijale decu u kolevci, noževima, maljevima, kamama, kopajući jaz koji teško može biti prevaziđen. Srpskom opsadom Vukovara 1991. Pavelić je trijumfovao sa dna pakla. I danas on likuje iz groba u Španiji.

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/2015/Stepinac_002.jpg* Tvrdite i da Stepinac nije bio manje zlo od Pavelića.

– Pavelić je od Hitlera dobio nešto nalik na državu, a od pape Pija nešto nalik na priznanje. Lojzika je nastavio tamo gde je Pavelić morao da stane. Nasilna pokrštavanja koja su upisana u hrvatskim katoličkim knjigama nije poništio. Nikad nije obišao neko naselje i ukazao pomoć žrtvama svojih popova. Sa druge strane, sveti otac je shvatio veličinu Pavelićevog pokolja i posle rata ga je spasao od pravde. Fizički pokolj pripada Paveliću, a duh pokolja je delo Pija 12 i Alojzija Stepinca.

* Crnogorce nazivate “Crveni Kroati”. Među njih ste svrstali Miloševića, Karadžića, Mladića, odnosno Vukovar, Srebrenicu, granatiranje Dubrovnika…

– Crnogorci su podvrsta Hercegovaca i u izvesnom su patološkom jedinstvu sa njima. Srbi su se još pre 100 godina uzdigli na stepen jugoslovenstva, a Jugosloveni su humano, radno i hrišćanskim duhom zadojeno društvo. Odavno je Srbija prevazišla uske nacionalne granice, a Crveni Kroati su zagospodarili Srbijom u Miloševićevo vreme i oni su vodili Srbe put Vukovara i Srebrenice. Neprosvećeni, bolesno ambiciozni i surovi, oni možda i nisu shvatili da vode svoj narod u jamu koju im je davno Pavelić iskopao.

* U Srbiji je i danas mnogo onih koji slave Brozovu državu…

– U Hrvatskoj se u “brozoviju” kunu njihovi politikusi. Njima AVNOJ u Jajcu 1943. nije skup isluženih robijaša koji su 1943. mogli predstavljati samo kaznionice u kojima su robijali, već temelj današnje države. Politikusi kod Kroata razumeju da pred Evropom ne mogu danas veličati Pavelića i to ostavljaju pučanstvu. Srbima koji se i danas kunu u “brozoviju” mora biti makar sumnjivo što gro Kroata danas i Pavelića i Lojziku i Budaka i Tita smatra utemeljivačima svoje države. Pametniji Srbi su odavno shvatili ovu hrvatsku prevaru.

* Za Aleksandrovim projektom niko ne žali ni sa jedne strane Save.

– Jugoslavija nije autentično Aleksandrov projekat, već je stvorena Ilirskim pokretom i najviše u Zagrebu. Nju nije uništio Hitler kada je okupirao, nego Ante Pavelić i Broz.

BORBA KOJA TRAJE 13 GODINA

* NALAZITE se na čelu Upravnog odbora potomaka akcionara Srpske banke iz Zagreba...

– Moj deda Stevan Karamata bio je jedan od osnivača i većih deoničara banke. Kada smo se mi, potomci akcionara, prvi put okupili 2001. i 2002. u Zagrebu, Beogradu, odnosno Čikagu, obnovu Srpske banke shvatili smo pre svega kao obnovu srpskog društva. Podsećam, Banku su utemeljili 1895. Jovan Matijević i njegova supruga, a namena je bila pomoć srpskim siročadima, preko udruženja “Privrednik”.

* Deoničari su bili veoma značajni ljudi.

– Da, među njima su bila i dva kraljevska namesnika – Radojko Stanković i Ivo Perović, Jovan Jovanović Zmaj, Simo Matavulj, Marko Car, Ivan Meštrović, Mihailo Pupin, Mihailo Petrović – Mika Alas, familija Nikole Tesle. Biti deoničar Srpske banke je bila dužnost i čast svakog dobrostojećeg Srbina. Skup akcionara Srpske banke je bio u stvari “gornji dom” srpskog društva. U povratak imovine krenuli smo kada smo pomislili da je odlaskom Miloševića i “brozovija” postala prošlost i da se društvo vraća u normalne i civlizacijski uređene tokove. Borba traje više od 13 godina.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

MINISTRI MALEŠEVIĆ I VULIN DANAS U DONjOJ GRADINI

Koliko je zapravo svet bio kardinal Alojzije Stepinac

Dok je živih svedoka, biće i istine

Gostovanje predsjednika UG Jadovno 1941. na TV NAŠA i BN TV

Jasenovac – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top