Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Janko Velimirović: Proširiti istragu i na zločine nad Srbima u Posavini

Janko Velimirović
Janko Velimirović

BANjALUKA, 23. MARTA – Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da istragu o zločinima pripadnika takozvane „Handžar divizije“ nad Srbima u Sisku i okolini treba proširiti i na zločine počinjene nad Srbima u Posavini u BiH u proljeće i ljeto 1992. godine.

„Pripadnici `Handžar divizije` mogu se dovesti u vezu sa najmonstruoznijim zločinima počinjenim nad Srbima na području Broda i Dervente i o tome postoje dokazi u policiji u Slavonskom Brodu“, rekao je Velimirović Srni, komentarišući pisanje zagrebačkog „Nacionala“ koji navodi da se procjenjuje da je u masovnim likvidacijama Srba tokom proteklog rata u Sisku i okolini ubijeno više od 600 civila.

On je rekao da postoje indicije da su pripadnici „Handžar divizije“ učestvovali u likvidaciji putnika iz četiri autobusa u Sijekovcu kod Broda.

„Dostupni podaci govore da su pripadnici `Handžar divizije` uglavnom bila lica bošnjačke i albanske nacionalnosti , te islamske vjeroispovijesti“, naglasio je Velimirović.

U masovnim likvidacijama Srba u Sisku i okolini procjenjuje se da je ubijeno više od 600 civila u prošlom ratu, piše zagrebački „Nacional“.

Veći dio tih zločina pripisuje se jednom dijelu pripadnika takozvane „Handžar divizije“ koju su činili stanovnici Istre koji su se tamo doselili iz BiH.

Uloga te jedinice tokom rata ujedno je i jedna od najvećih tajni, a otkrivanje tajne moglo bi dovesti do pozadine zločina u Sisku i lica koja su inicirala masovne likvidacije srpskih civila na tom području, piše list.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: