fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БАСТАШИЋ: АНТИСРПСКА ХИСТЕРИЈА ДОПРИНОСИ НЕГАЦИЈИ ЗЛОЧИНА НДХ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/pravni-tribina.jpg

БЕОГРАД, /СРНА/ – Предсjедник Удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић изjавио jе у Београду да антисрпска хистериjа коjа влада савременом Хрватском доприноси томе да се злочини почињени над Србима у Независноj Држави Хрватскоj /НДХ/ негираjу и игноришу.

 Говорећи о Госпићком систему логора, као првом ликвидационом центру НДХ, Басташић jе слушаоце предавања на београдском Правном факултету упознао о чињеницама коjе хрватска савремена историjа прикрива, а коjе показуjу да jе у 132 дана постоjања у тим логорима убиjено више од 40.123 људи, од коjих 38.000 Срба и 2.000 Јевреjа. Он jе, као посебно поразне, навео изjаве некадашњег предсjедника Хрватске и самодекларисаног антифашисте Стjепана Месића на овогодишњем обиљежавању страдања Срба на Пагу 26. jуна да „убиства нису починили Хрвати него Усташе“.

„Оно што Месић ниjе рекао и оно што ви, вjероватно, не знате jе да jе НДХ била држава у пуном капацитету. И та држава jе стала иза злочина. Оно што оваj систем логора чини посебно монструозним jе да jе унутар њега постоjао логор Метаjна, намиjењен искључиво за убиjање жена и дjеце – први таквог типа у ратноj Европи“, рекао jе Басташић.

Он jе додао да, и поред изостанка jасне институционалне подршке, Удружење чини све да невине жртве Јадовна и осталих стратишта на овом подручjу не остану заборављене.
„Водимо календар геноцида и практично слиjедимо сваки траг. Уколико имамо само jедну реченицу свjедока, ми истражуjемо. Успоставили смо фото-архив, аудио-архив и већ располажемо значаjним библиотечким фондом“, навео jе Басташић.
Током расправе коjа jе услиjедила након предавања, студенти Правног факултета и броjни Београђани стариjих генерациjа, Басташићу су поставили низ питања и додатно се информисали о Госпићком логорима, за коjи су, углавном, по први пут и чули.

Извор: срна

НАЈАВА: О ЈАДОВНУ НА БЕОГРАДСКОМ ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ

КОМПЛЕКС ЈАДОВНО

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: