fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izveštaj i zaključci okruglog stola Pravoslavno stanovništvo Livna i Livanjskog polja

Okrugli sto pod nazivom „Pravoslavno stanovništvo Livna i Livanjskog polja“ u organizaciji Udruženja Ognjena Marija Livanjska, Beograd održan je 26. oktobra 2013. godine u SO Stari Grad u Beogradu, uz blagoslov i pozdravnu reč Njegovog Preosvaštenstva Episkopa Bihaćko-petrovačkog, Gospodina Atanasija.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/okrugli-sto-oml.jpg

Multidisciplinarni skup odvijao se kroz tri tematske celine tokom kojih su renomirani stručnjaci – panelisti izložili svoje viđenje o istorijskim okolnostima, stradanjima i napuštanju livanjskog područija od strane velikog broja srpskog stanovništva, zatim verskoj, kulturnoj i sakralnoj zaostavštini Srba tog područija, načinu njenog održavanja i prenošenja pokolenjima, kao i preduslovima i aktuelnim uslovima života Srba u livanjskom kantonu i realnim okolnostima vezanim za mogućnost povratka iseljenih.

Učesnicima su se obratili: akademik prof.dr Vasilije Krestić, dr Branko Dokić, Milivoj Ivanišević, Siniša Jerković, Budo Simonović, Dragan Jović, Mirko Katić, Jasna Vujčić, otac Mirko Jamedžija, otac Željko Đurica, Drago Vuleta i Nikola Petrović.

Aktivnim učešćem svih učesnika kroz komentare i diskusije nakon izloženih referata, proizašli su opšti zaključci skupa:

–       Potreba orgnizovanja tematski užih skupova o životu i položaju Srba na područiju Livanjskog polja, sa ciljem očuvanja istorijske svesti, negovanja kulturne, verske i etnološke zaostavštine i poboljšanja opštih uslova života;

– Potreba organizovanja ovakvih skupova u samom Livnu;

– Potreba šireg uključenja potomaka i mladih generacija u istorijske, kulturne i tardicionalne vrednosti srpske populacije livanjskog područija;

– Definisanje jasnog programa čuvanja srpskog nasleđa i istorije u okvirima Udruženja OML;

– Definisanje optimalnog načina održavanja veza sa Srbima na područiju od Livana do Grahova i pomoći u postizanju boljih opštih uslova života;

– Rad na uspostavljanju i razvoju partnerskih odnosa sa udruženjima Srba Bosne i Hercegovine u cilju definisanja širih akcija sprovođenja programa od nacionalnog i životnog interesa za srpski narod.

Skup, kome je prisustvovalo 103 učesnika iz redova: članova Udruženja OML, raseljeni livanjski Srba, predstavnici drugih udruženja, predstavnici medija i drugi, završen je u 16 časova.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: