Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Izveštaj i zaključci okruglog stola Pravoslavno stanovništvo Livna i Livanjskog polja

Datum objave: ponedeljak, 28 oktobra, 2013
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

Okrugli sto pod nazivom „Pravoslavno stanovništvo Livna i Livanjskog polja“ u organizaciji Udruženja Ognjena Marija Livanjska, Beograd održan je 26. oktobra 2013. godine u SO Stari Grad u Beogradu, uz blagoslov i pozdravnu reč Njegovog Preosvaštenstva Episkopa Bihaćko-petrovačkog, Gospodina Atanasija.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/okrugli-sto-oml.jpg

Multidisciplinarni skup odvijao se kroz tri tematske celine tokom kojih su renomirani stručnjaci – panelisti izložili svoje viđenje o istorijskim okolnostima, stradanjima i napuštanju livanjskog područija od strane velikog broja srpskog stanovništva, zatim verskoj, kulturnoj i sakralnoj zaostavštini Srba tog područija, načinu njenog održavanja i prenošenja pokolenjima, kao i preduslovima i aktuelnim uslovima života Srba u livanjskom kantonu i realnim okolnostima vezanim za mogućnost povratka iseljenih.

Učesnicima su se obratili: akademik prof.dr Vasilije Krestić, dr Branko Dokić, Milivoj Ivanišević, Siniša Jerković, Budo Simonović, Dragan Jović, Mirko Katić, Jasna Vujčić, otac Mirko Jamedžija, otac Željko Đurica, Drago Vuleta i Nikola Petrović.

Aktivnim učešćem svih učesnika kroz komentare i diskusije nakon izloženih referata, proizašli su opšti zaključci skupa:

–       Potreba orgnizovanja tematski užih skupova o životu i položaju Srba na područiju Livanjskog polja, sa ciljem očuvanja istorijske svesti, negovanja kulturne, verske i etnološke zaostavštine i poboljšanja opštih uslova života;

– Potreba organizovanja ovakvih skupova u samom Livnu;

– Potreba šireg uključenja potomaka i mladih generacija u istorijske, kulturne i tardicionalne vrednosti srpske populacije livanjskog područija;

– Definisanje jasnog programa čuvanja srpskog nasleđa i istorije u okvirima Udruženja OML;

– Definisanje optimalnog načina održavanja veza sa Srbima na područiju od Livana do Grahova i pomoći u postizanju boljih opštih uslova života;

– Rad na uspostavljanju i razvoju partnerskih odnosa sa udruženjima Srba Bosne i Hercegovine u cilju definisanja širih akcija sprovođenja programa od nacionalnog i životnog interesa za srpski narod.

Skup, kome je prisustvovalo 103 učesnika iz redova: članova Udruženja OML, raseljeni livanjski Srba, predstavnici drugih udruženja, predstavnici medija i drugi, završen je u 16 časova.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top