fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izrael pozdravlja Srbiju zbog zakona o Holokaustu

Izraelsko-srpsko prijateljstvo (foto: RTRS ilustracija)
Izraelsko-srpsko prijateljstvo (foto: RTRS)

Država Izrael pozdravlja Srbiju zbog usvajanja Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih nasljednika, saopštila je ambasada Izraela u Srbiji.

„Takva Srbija mora poslužiti kao primjer i ostalim evropskim zemljama i ovo je istorijski dan pravde, moralnosti i posvećenosti specijalnim odnosima Srba i Jevreja“, navodi se u saopštenju.

Ambasada Izraela u Beogradu zahvaljuje svima koji su doprinijeli pripremi i izradi zakona, posebno Vladi, Narodnoj skupštini, Agenciji za restituciju, gospodinu Strahinji Sekuliću i gospodinu Branku Lakiću. Kada govorimo o restituciji, ne govorimo o užasnim razmjerama Holokausta koji je nacistička Njemačka zajedno sa svojim kolaborantima počinila nad jevrejskim narodom, već o maloj kompenzaciji za oduzetu imovinu“, navedeno je u saopštenju.

Oko 33.000 Jevreja živjelo je na teritoriji današnje Srbije do 1941. godine, a oko 30.500 je surovo ubijeno, podsjeća se u saopštenju.

„Za njima nije ostalo živih zakonskih nasljednika. Novi zakon predstavlja plemenit čin jedne velike zemlje koji će udahnuti novi život maloj Jevrejskoj zajednici kakva je danas“, navodi se u saopštenju ambasade Izraela.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Usvojen zakon: Vraćanje imovine žrtvama holokausta

Društvo Prebilovci: Skupština Srbije da usvoji deklaraciju o genocidu nad Srbima

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: