Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izrael i Mađarska: Biti protiv Soroša je antisemitizam?!

Napetost između Izraela i Mađarske eskalirala je ovog vikenda zbog anti-semitskih poruka u izbornoj kampanji mađarskog premijera Viktora Orbana, a uoči dolaska njegovog izraelskog kolege Benjamina Netanjahua na diplomatski samit u Budimpešti.

Izraelski ambasador u Budimpešti Josi Amrani je u neuobičajeno oštro intoniranom saopštenju pozvao Orbana i njegovu partiju da uklone postere postavljene širom zemlje protiv američkog milijardera, Jevrejina rođenog u Mađarskoj, Džordža Soroša.

„Pozivam one umiješane u trenutnu kampanju na bilbordima i odgovorne da razmotre posljedice“, napisao je Amrani u saopštenju koje je odobrilo Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu, kako prenose izraelski mediji.“Nema dobitka u takvoj kampanji imajući u vidu istorijsku lekciju.

U ovom trenutku van političke kritike određene osobe, kampanja ne samo evocira uspomene, već je takođe posijala mržnju i strah“, dodaje se u saopštenju.Ambasador je objasnio da je moralna odgovornost da se podigne glas i pozovu relevantne vlasti da iskoriste svoju moć i to okončaju. Netanjahu bi trebalo da se sastane s Orbanom 18. jula, kako je planirano. To je prva posjeta jednog izraelskog premijra Mađarskoj u posljednje tri decenije.

Dan nakon toga predviđen je sastanak Orbana i Netanjahua s liderima Češke, Slovačke i Poljske.Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju odbacilo kritike, rekavši da je mađarska „dužnost da brani zemlju i njene građane“ i da „baš kao i Izrael takođe preduzima korake protiv svakog ko predstavlja rizik za nacionalnu bezbjednost zemlje i njene građane“.

Na posterima koji su se pojavili širom Mađarske u posljednjih nekoliko dana je slika na kojoj se Soroš smije uz potpis: „Hajde da ne dozvolimo da se Soroš posljednji smije“. Neki od postera su zalijepljeni na pod vozova u Budimpešti i drugim gradovima i svako ko uđe mora da stane na njih.Orban i njegova partija Fides napadaju Šoroša zbog njegove navodne aktivnosti protiv oštre politike Mađarske protiv ulaska muslimanskih izbjeglica.

Orban i partija Fides tvrde da Soroš finansira građanske grupe i liberalna udruženja u Mađarskoj kako bi naselio milione migranata u toj zemlji.

U Mađarskoj živi više od 100.000 Jevreja i njihova zajednica je veoma zabrinuta zbog poruka Orbanove kampanje, pogotovo onih protiv Soroša.

Od početka kampanje više puta su ispisivane antisemitske poruke na posterima. Predstavnici jevrejske zajednice prenijeli su svoju zabrinutost izraelskoj ambasadi o posterima za koje su rekli da su antisemitski intonirani i ohrabruju atmosferu agresije protiv Jevreja u svjetlu činjenice da mnogi Mađari smatraju Soroša prije svega Jevrejinom.

U pismu predsjedavajućeg mađarske federacije jevrejskih zajednica Andraš Hajzler tražio je da kampanja prestane zbog antisemitske sadržine. U petak je Orban odgovorio da neće biti suspendovana i da mu je dužnost da štiti Mađarsku od nelegalne imigracije, a Soroša je nazvao „milijarderom spekulantom“ i pozvao jevrejsku zajednicu da mu pomogne u borbi protiv nelegalne imigracije koja uvozi anitisemitizam u Evropu.

Izrael je ranije protestovao zbog govora mađarskog premijera u kome je pohvalio Mikloša Hortija, lidera Mađarske za vrijeme holokausta, koji je sarađivao sa nacistima. Izraelska strana je na kraju prihvatila razjašnjenje mađarskog ministra spoljnih poslova, kako se ne bi narušila Netanjahuova posjeta.

U saopštenju poslije razgovora s ambasadorom ministar Peter Sijarto je naveo da je objasnio da Mađarska vlada ne toleriše nikakvu vrstu antisemitizma i da režim Hortija imao pozitivno, ali takođe veoma negativno vrijeme koje je označio njegovom istorijskom greškom i da se moraju poštovati istorijski fakti.

Izvor: FRONTAL

Vezane vijesti:

Mađarska: Oskrnavljeno srpsko groblje u Kalazu, severno od …

Đorđe Ivković: Holokaust i priključenija | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: