Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

IZLOŽBA POVODOM 100 GODINA “MARŠA NA DRINU”

Originalni_notni_zapis_Marsa_na_Drinu-18052722Originalni notni zapis “Marša na Drinu”, gramofonske ploče Muzike kraljeve garde iz 1910. godine, razna dokumenta, odlikovanja, fotografije i lični predmeti porodice Binički dio su izložbe “Legat Stevana i Stanislava Biničkog” Narodnog muzeja iz Kruševca, koja je večeras otvorena u Muzeju Stare Hercegovine u Foči.

Grupa autora iz Kruševca izložbu je priredila povodom 100 godina čuvene koračnice “Marš na Drinu”, koju je Stanislav Binički komponovao 26. maja 1915. godine u Kragujevcu, kako je svojeručno napisao na originalnom dokumentu.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio je da je vojni kapelnik Stanislav Binički bio začetnik savremene srpske muzike, da je napisao prvu srpsku operu “Na uranku”, te da je srpskoj umjetnosti dao mnogo više nego oni koji su srpskog porijekla.

“On je napisao melodiju koja je himna herojstvu srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu. U Foči svakog jutra već 20 godina program radija otvara `Marš na Drinu`”, rekao je Mašić, otvarajući izložbu.

Kustos-istoričar iz Kruševca Kosta Radić podsjetio je da je vojni inženjer Stevan Binički, koji se istakao junaštvom u srpsko-turskim ratovima, rođen u Lici i porijeklom je Hrvat rimokatoličke vjere. On je u Srbiju došao 1868. godine, gdje je primio srpsko državljanstvo i pravoslavnu vjeru.

Kao srpski oficir koji je gradio pontonske mostove, počeo je da radi u selu Jasika kraj Kruševca, u kome se 1872. godine, iz braka sa Marijom, porijeklom Njemicom, rodio njihov sin Stanislav.

Stanislav Binički osnovao je prvi simfonijski orkestar – Beogradski vojni orkestar i jedan je od osnivača muzičke škole u Beogradu.

Muziku kraljeve garde je osnovao 1904. godine, čiji je bio dirigent do 1920. godine, kada postaje prvi direktor novoosnovane stalne opere u Beogradu.

“Učestvovao je u borbama na Ceru i Kolubari sa svojim najubojitijim oružjem – Muzikom kraljeve garde, kada je nastalo njegovo najznačajnije i najpoznatije djelo `Marš na Drinu`, koje je posvetio pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki i srpskim junacima sa Cera i Kolubare”, rekao je kustos Radić.

On je dodao da je 50 godina nakon komponovanja “Marš na Drinu” dobio stihove, koje je 1964. godine napisao pisac iz Beograda Milivoje Popović Kavaja.

Radić je istakao da je “Marš na Drinu” rame uz rame sa himnom “Bože pravde”.

On je podsjetio i na riječi književnika Branka Ćopića: “Ja ne znam da li ima neka pjesma koja me može tako uzbuditi kao melodija `Marša na Drinu`. Sve mi se čini da čujem topot srpske konjice koja napreduje prema Drini, da čujem onaj zvuk kad se vade sablje”, riječi su Branka Ćopića.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Branka Dragičević zahvalila se predsjedniku Udruženja Srba iz BiH u Srbiji Miši Janjiću, koji je, kako je naglasila, zaslužan za dolazak ove postavke u Foču.

“Izložba svoj put završava ovdje u Foči, što nam je veliko zadovoljstvo, jer se 26. maja puni 100 godina od komponovanja `Marša na Drinu`”, rekla je Dragičevićeva.

Prije Foče, gdje Drina počinje, izložba je bila postavljena u Bijeljini i Višegradu, a kako tvrde autori, njen cilj je povezivanje naroda sa obje strane ove rijeke.

Zaostavštinu porodice Binički muzeju u Kruševcu podario je Milivoj Josifović, unuk Stanislava Biničkog.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ZBOG NjEGA JE NASTAO ”MARŠ NA DRINU”: Junačka pogibija na …

Vek “Marša na Drinu” – Jadovno 1941.

nebojša malić: srbi, „marš na drinu“ i veličanje mraka

OTVORENA IZLOŽBA “MOJE JADOVNO” – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: