fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Изложба фотографија о проблему мина

Деминери
Деминери

По окончању ратних сукоба у БиХ од мина су страдала 1.733 лица, а током ратних сукоба око 8.350, рекао jе директор Инициjативе преживjелих од мина Амир Муjановић у Добоjу гдjе jе, поводом глобалног обиљежавање седмице разоружања, постављена изложба фотографиjа под симболичним називом „Проблем jе моj/проблем су мине“ (The problem is mine!).

Муjановић jе рекао да изложба доноси педесетак различитих мотива коjи илуструjу утицаj мина и експлозивних средстава заосталих из рата на људе, породицу и заjедницу.

Он наводи да симболичан назив изложбе указуjе на то да су мине и заостала експлозивна средства озбиљан проблем, те да одговорност у стварању безбjедног окружења за грађане у БиХ лежи на свима, али наjвише на надлежним институциjама.

Од њих се очекуjе унапређење законодавства коjе регулише ову област, обезбjеђивање средстава за несметано одвиjање противминских активности, ефикасниjе кориштење постоjећих ресурса, одговорно оперативно и стратешко управљање противминским активностима, као и активно представљање државе у глобалном покрету за забрану мина и касетне мунициjе.

Предсjедник Удружења ампутираца Добоj Зоран Панић навео jе да jе од 1996. године на подручjу Добоjа од посљедица мина смртно страдало 36 лица, а 98 jе повриjеђено.

Повреде су наступиле на линиjи некадашњег разграничења, када су људи свjесно или несвjесно због егзистеницjе улазили на подручjа обиљежених или необиљежених минских поља.

Панић указуjе на то да се настрадали од мина сусрећу са сложеним процедурама набавке ортопедских помагала, њиховим квалитетом, те проблемом запошљавања.

Замjеник градоначелника Добоjа Драган Василић истиче да jе Добоj са око 16 километара квадратних простора под заосталим минама наjзагађениjи простор у БиХ.

Василић очекуjе подршку Владе Републике Српске и других институциjа БиХ у процесу деминирања да би се растеретио локални буџет.

Он jе навео да се ове године реализуjе осам проjеката деминирања захваљуjући страним донациjама.

Изложба ће бити постављена у Центру за културу Добоj до 4. новембра.

Извор: srna

Везане виjести:

Изложба фотографиjа устаника Невесињске пушке

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ИЗ АРХИВА СПОМЕН ПОДРУЧЈА „ДОЊА ГРАДИНА“

ИЗЛОЖБА ДОКУМЕНТАРНИХ ФОТОГРАФИЈА ПОД НАЗИВОМ „ЦИГЛАНА“

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: