fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izjasni se … važno je!

Hrvatska

Hoće li Hrvatska biti i NAŠA domovina!? Da li je naša zajednica DOISTA desetkovana ?

Broj Srba u Hrvatskoj važan je za ostvarivanje niza prava naše nacionalne zajednice: političkih, nacionalnih, radnih, statusnih, obrazovnih, kulturnih… O našem slobodnom izjašnjavanju o nacionalnoj pripadnosti zavisi:

* broj srpskih zastupnika u Saboru
* broj srpskih zastupnika u skupštinama i izvršnim vlastima županija i gradova
* zaposlenost Srba u državnim službama
* služenje srpskim jezikom i ćiriličnim pismom
* odgoj i obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
* upotreba srpskih znamenja i simbola
* očuvanje naše kulture i tradicije
* postojanje medija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
* pravo na samoorganiziranje i udruživanje

Popis stanovništva proveden 2001 nije donio zadovoljavajuće podatke o broju Srba u Hrvatskoj. Njime nisu bile popisane izbjeglice, nije bilo proporcionalne zastupljenosti Srba među popisivačima, nije poduzeto ništa da se građani oslobode straha ili nelagode zbog otvorenog iskazivanja svoje nacionalne pripadnosti. To se ne smije ponoviti u Popisu stanovništva koji će se provesti od 1. do 28. aprila ove godine!

TREBA ZNATI…
1. Šta je to Popis stanovništva ?

Cilj Popisa stanovništva jest prikupiti osnovne podatke o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, nacionalnim, vjerskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima. Individualni podaci prikupljeni popisom službena su tajna i neće se ni objavljivati ni prosljeđivati bilo kome, za bilo kakve svrhe.

2. Zašto treba navesti svoju narodnost?
Pitanje broj 19 u popisnom listu traži odgovor o nacionalnoj pripadnosti. Osoba koja nije hrvatske nacionalnosti trebala bi reći svoju nacionalnu pripadnost. Ako se pod tim pitanjem izjasni kroz vjeroispovijest ili regionalnu pripadnost, ta osoba bit će popisana kao „ostali“ i time će umanjiti ukupan broj pripadnika svoje narodnosti.

3. Zašto treba navesti svoju vjersku pripadnost?
Pitanje broj 21 u popisnom listu traži odgovor na pitanje o vjerskoj pripadnosti. Osoba koja nije katoličke vjere trebala bi se jasno izjasniti o svojoj vjerskoj pripadnosti da ne bi bila krivo upisana ili upisana kao „ostali“.

4. Tko će biti obuhvaćen popisom stanovništva?
Ukupan broj stanovnika treba obuhvatiti:
a) osobe koje neprekidno žive u svome uobičajenom mjestu stanovanja barem 12 mjeseci.
b) osobe koje su tokom 12 mjeseci prije 31. marta 2011. došle u svoje mjesto stanovanja S NAMJEROM DA U NjEMU OSTANU BAREM GODINU DANA.

Dakle, ako popisivač zatekne povratnika koji ima NAMJERU biti u mjestu stanovanja barem godinu dana, taj povratnik ući će u ukupan broj stanovnika Republike Hrvatske. Važno je imati NAMJERU da se ostane. Isti princip bit će primijenjen i kod popisivanja izbjeglih lica. Pitanje o NAMJERI bit će jedno od novih pitanja u popisnim obrascima.

5. Tko može davati podatke?
Podatke za osobu koja nije prisutna može dati i član domaćinstva koji je prisutan i kojem su podaci najbolje poznati. Ako su svi odsutni, popisivač će ostaviti obavijest o ponovnom dolasku i broj telefona za kontakt. Na taj broj telefona članovi kućanstva mogu se javiti i dogovoriti vrijeme popisivanja. Ako ni to ne bude moguće, popisivač će ostaviti obavijest da se članovi tog domaćinstva dođu popisati u obližnji popisni centar. Adresa popisnog centra bit će jasno naznačena.

6. Šta treba znati osoba koja daje podatke za ostale ukućane ?
Da bi član kućanstva dao podatke za odsutne osobe, mora znati njihov OIB ili BROJ OSOBNE ISKAZNICE koji će poslužiti za tačnu identifikaciju odsutne osobe koja će biti popisana. OIB ili BROJ OSOBNE ISKAZNICE novi su podaci koji se traže popisnom obrascu.

7. Na kojem će jeziku biti popis?

Popisni obrasci bit će na hrvatskom jeziku i latinici. Ali popisivači će sa sobom imati i po jedan primjerak obrasca na jeziku i pismu srpske zajednice. Taj primjerak dužni su pokazati osobi, pripadniku srpske nacionalne zajednice, ako osoba to ZATRAŽI.

Izjasni se – važno je!!!
Od našeg broja, od našeg iskazivanja nacionalne pripadnosti zavise naša prava!
Od našeg broja zavisi naša ravnopravnost i jednakost u društvu!
Time dokazujemo da jer ovo i naša zemlja!

SRPSKO NARODNO VIJEĆE

Izvor: SNV

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: