Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izbeglice predale pismo Tomasu Njoki

Datum objave: sreda, 12 oktobra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

izbjeglice

Predstavnici izbegličkih udruženja predali su danas otvoreno pismo šefu političkog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji Tomasu Njoki, u kome apeluju da Evropski parlament ne odobri potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske EU sve dok Hrvatska ne ispuni preuzete obaveze iz sporazuma o sukcesiji.
Aneksom Ge Bečkog sporazuma o sukcesiji “garantuje se povratak imovinskih i stečenih prava koje su oštećeni građani imali na dan 31. decembra 1990. godine”, precizirao je Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.
Linta je rekao Tanjugu da se u pismu navodi da je Hrvatska izbeglim i prognanim Srbima, pod pritiskom međunarodne zajednice, vratila deo oduzete imovine i obnovila deo porušenih kuća.
Međutim, dodao je on, velikom broju izbeglih i prognanih Srba i oštećenim građanima Srbije još nije obezbedila mirno uživanje svoje imovine i stečenih prava.
Prema njegovim rečima, to se odnosi na kuće, stanove, poslovne prostore, privredne objekte, poljoprivredno, šumsko i građevinsko zemljište, pokretnu imovinu, novčanu štednju u bankama, zaostale a dospele penzije, kao i nepriznavanje prava u procesu privatizacije.
Linta podseća da je Hrvatski sabor ukinuo član 140. Zakona o obligacionim odnosima koji je omogućavao naknadu štete za uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu.
U proteklih 16 godina desetine hiljada izbeglih i prognanih Srba su pokušali da povrate svoja nezakonito oduzeta imovinska i stečena prava pred sudovima Republike Hrvatske.
Većina njih su vodili ili vode postupke po pet, 10 i više godina, ali bez rezultata, iz čega se jasno može zaključiti da hrvatski sudovi nisu pokazali nezavisnost, nepristranost, profesionalnost i odgovornost u zaštiti dela građana Hrvatske koji su izbegli i prognani iz svojih kuća i stanova. To je jedna od obaveza zvaničnog Zagreba koja stoji u Poglavlju 23 “Pravosuđe i ljudska prava, navodi se u pismu.
Linta je kazao Tanjugu da su predstavnici izbegličkih udruženja zatražili podršku EU u stavu da se na konferenciji ministara spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, koja će se održati 7. novembra u Beogradu, na temu izbeglištva, vlasti četiri države obavežu da u što kraćem roku otvore dijalog i postignu dogovor o sprovođenju Aneksa Ge Bečkog sporazuma o sukcesiji.
On je dodao da se Njoki obavezao da će pismo proslediti Briselu i izrazio nadu da će ono biti predmet razgovora šefa Delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji.

 

Izvor: www.rtv.rs
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top