Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izbeglice traže izmenu deklaracije

Datum objave: utorak, 1 novembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Izbeglice

Udruženja izbeglica uputila predsedniku Tadiću zahtev za izmenu deklaracije o problemima izbeglih, jer se, kako navode, u njoj ne pominje povratak oduzete imovine i stečenih prava izbeglih i prognanih iz Hrvatske i drugih oštećenih građana.

Predstavnici izbegličkih udruženja prognanih i izbeglih Srba iz Hrvatske zatražili su prijem kod predsednika Srbije Borisa Tadića pred ministarsku konferenciju koja će biti održana 7. novembra u Beogradu.

Oni su najavili da će narednih pet dana svakodnevno tražiti prijem kod Tadića i saopštili da se protive usvajanju dokumenta na ministarskoj konferenciji kojim će biti poslata poruka da su imovinski problemi izbeglih rešeni, iako nisu.

“Imamo informacije da će se tom deklaracijom, verzijom koja će biti potpisana u Beogradu, poslati poruka da su naši imovinski problemi rešeni i da je ostalo još nešto socijalnih slučajeva koji će se rešavati narednih godina”, rekao je predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Prema njegovim rečima, u finalnom nacrtu “Zajedničke deklaracija za pronalaženje rešenja problema izbeglih i raseljenih lica” se ne pominje povratak oduzete imovine i stečenih prava izbeglih i prognanih iz Hrvatske i velikog broja drugih oštećenih građana.

“Zbog toga sadašnji nacrt deklaracije za nas nije prihvatljiv i on je suprotan našim interesima”, istakao je Linta i dodao da će dokument potpisati ministri spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predstavnici izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske zatražili su da predsednik Srbije podrži njihove zahteve i najavili da će dolaziti svaki dan do Predsedništva Srbije, “dokle god ih Tadić ne primi”.

“Mi smo 19. oktobra preko pisarnice uputili zvaničan dopis predsedniku Tadiću da nas primi, prošlo je 15 dana, a to se nije dogodilo i odlučili smo da od danas, narednih pet dana, svaki dan dolazimo ispred zgrade Predsedništva Srbije i upućujemo novi dopis predsedniku”, rekao je Linta.
On je istakao da od Tadića traže da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ne potpiše sadašnji nacrt zajedničke deklaracije, jer je, kako je naveo, suprotan interesima oštećenih građana.

“Mislimo da je deklaracija prevara i postavljamo pitanje zašto Ministarstvo spoljnih poslova Srbije krije finalni nacrt punih mesec i po dana, ako je on u intersu pola miliona izbeglih Srba i 100.000 građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima koji su imali kuće, vikendice”, istakao je Linta.

Udruženje izbeglica traže, takođe, da Jeremić svojim kolegama u Zagrebu, Sarajevu i Podgorici predloži da zajednička deklaracija bude dopunjena odredbom koja bi četiri zemlje regiona obavezala da hitno otvore dijalog i postignu dogovor o povratku nezakonito oduzetih imovinskih i drugih stečenih prava svih izbeglih i prognanih.

Izvor: RTS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top