Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izbeglice podržale manjinsku srpsku listu

Datum objave: utorak, 22 novembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

hrvatski sabor

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji podržala je manjinsku izbornu listu koalicije tri stranke srpske opozicije u Hrvatskoj – Srpske narodne stranke, Demokratske partije Srba i Naše stranke.

Podrška listi za predstojeće izbore 4. decembra data je “kako bi se u toj državi uspostavila nova srpska politika, čija bi ključna tačka bilo poštovanje ljudskih prava Srba u Hrvatskoj”, rečeno je danas na potpisivanju sporazuma o saradnji.

Sporazum o saradnji između krovne organizacije udruženja izbeglih iz Hrvatske i Koalicije Srpske narodne stranke, Demokratske partije Srba i Naše stranke iz Hrvatske potpisali su u Beogradu lideri Miodrag Linta i trojica predsednika stranaka Milan Rodić, Jovan Ajduković i Mitar Kojadinović.

Sa konferencije za novinare u Medija centru potpisnici su pozvali Srbe iz Hrvatske da izađu na glasačka mesta, koja će biti organizovana 3. i 4. decembra u hrvatskoj ambasadi, u Beogradu i konzulatu u Subotici.

Prema rečima Linte, na hrvatskoj političkoj sceni neophodna je nova srpska politika, koja bi za razliku od dosadašnje, koju vodi vladajuća Samostalna demokratska srpska stranka

(SDSS) Milorada Pupovca, dosledno zastupala interese Srba u Hrvatskoj.

On je istakao da su udruženja izbeglih Srba tražila podršku SDSS za ostvarenje njihovih imovinskih i drugih prava, ali da za godinu ipo nisu stupili u dijalog.

Ističući da SDSS, koja je već osam godina na vlasti zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), vodi neodgovornu politiku, koja nije u interesu izbeglih i prognanih Srba, Linta je naveo da su odlučili da podrže opozicionu koaliciju, koja je odgovorila njihovim zahtevima.

Nova srpka politička opcija ne može bezuslovno, po svaku cenu sedeti u Vladi Hrvatske, poručio je on i dodao da bi njen prvi oslonac bio poštovanje Hrvatske, kao svoje države, sa ‘crvenom linijom’ zaštite svih prava Srba.

Ovim Sporazumom, potpisnice se obavezuju da će voditi takvu politiku, rečeno je na potpisivanju.

“Našoj borbi mora neko pružiti ruku, o izbegličkom korpusu niko ne vodi računa”, poručio je Jovan Ajduković i pozvao Srbe iz Hrvatske da glasaju na izborima, za očuvanje srpskog identiteta.

Milan Rodić je ukazao da je SDSS u dva mandata u vladajućoj koaliciji sa HDZ zastupala samo svoj interes, a da je vreme da na scenu dođe nova koalicija, koja će se odlučno založiti za prava Srba, po zakonima države Hrvatske.

Izvor: mondo.rs

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top