fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Iz postupka Tužilaštva se vidi kako radi pravosuđe BiH

Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se iz postupaka Tužilaštva BiH u slučaju „Dobrovoljačka“ vidi kako radi pravosuđe BiH.

Vukčević je rekao da je odluka Tužilaštva BiH da obustavi postupak protiv 14 osoba, među kojima je Ejup Ganić, bila odluka međunarodnog tužioca Džuda Romana koji je dan pred odlazak sa funkcije donio odluku bez konsultacije kolegijuma.

On kaže da se Romano dva-tri dana ranije sastao sa Filipom Alkokom, bivšim tužiocem, koji je, takođe, radio na predmetu „Dobrovoljačka“, a koji se pojavio kao svjedok odbrane u Londonu prilikom postupka za ekstradiciju Ganića.

„Sad se ponovo pojavio i sad vidite kako se to radi u Bosni, kako radi pravosuđe, a to je delikatan predmet. Tu je stradalo dosta ljudi, mladih vojnika, treba objasniti njihovim roditeljima kako se to desilo“, rekao je Vukčević za B92.

On je ocijenio da Tužilaštvo BiH nije htjelo da potpiše sporazum sa srpskim tužilaštvom zbog toga što onda ne bi mogli da navedu kao izgovor za ovakvu odluku o Dobrovoljačkoj da nemaju dokaze.

„Nisu hteli da potpišu sporazum sa nama zbog toga što bi im mi, u slučaju da su ga potpisali, dostavili dokaze i oni ne bi bili u situaciji da kažu kako nisu imali određene dokaze. Dali bi im dokaze iz kojih proizilazi, po našoj oceni, da ima elemenata krivičnog dela u njihovim radnjama“, rekao je Vukčević.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano obustavio je istragu u slučaju “Dobrovoljačka“ protiv 14 lica, među kojima su i Ejup Ganić, Zaim Backović, Jovan Divjaka, za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, uz obrazloženje da „ta radnja sama po sebi ne predstavlja krivično djelo s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu“.

Prema izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, koje su stupile na snagu 5. januara, omogućeno je da međunarodni tužilac sam donese odluku o obustavljanju istrage u slučaju „Dobrovoljačka“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: