fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

IZ FEDERACIJE BiH TRAŽE UKLANjANjE KRSTA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/krst.jpg

SARAJEVO, 21. SEPTEMBRA /SRNA/ – Krst koji je jutros osvanuo na Zlatištu iznad Sarajeva u znak sjećanja na više od 6.500 Srba ubijenih u ovom gradu od 1992. do 1995. godine u Federaciji BiH dočekan je kao provokacija uz zahtjeve da odmah bude uklonjen.

Tražeći od međunarodne zajednice i opštinskih vlasti da krst na Zlatištu odmah bude uklonjen, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara naveo je da njegovo postavljanje predstavlja „anticivilizacijski čin i najgrublji način vrijeđanja žrtava protekle agresije na BiH i grad Sarajevo“.

„Znamo da su s tih položaja ubijani civili u Sarajevu, među kojima i 1.600 djece, a neki na ovaj način pokušavaju u predizborno vrijeme to iskoristiti za skupljanje jeftinih političkih poena“, rekao je Čampara.

Od stranaka prva se oglasila SDA, najoštrije osuđujući postavljanje krsta na Zlatištu i tražeći njegovo uklanjanje.

Ova stranka smatra da krst na Zlatištu vrijeđa hrišćanski simbol samilosti, te da predstavlja „provokaciju i neprihvatljivu zloupotrebu vjerskih simbola čime se podižu međunacionalne tenzije, što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana“.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica ocijenio je da je riječ o „klasičnoj provokaciji“.

„Postavili su krst na mjestu sa kojeg su ubijani građani i djeca Sarajeva, na mjesto sa kojeg su zločinici terorisali grad i sijali strah“, rekao je Grabovica.

Predsjednik Udruženja „Zelene beretke“ Muhamed Švrakić smatra da su Kanton Sarajevo i grad imali dosta načina da obustave postavljanje krsta na Zlatištu, odakle je, prema njegovim rijeima, snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijeno više od 16.000 građana Sarajeva.

Navodeći da je riječ o „predizbornom triku kojim se traži glas više za nacionalne stranke“, Švrakić je izrazio uvjerenje da će kao reakcija na postavljanje krsta na Zlatištu uslijediti „neki građanski bunt i revolt“.

„Žrtva neće trpjeti da gleda kako mu njegov katil podiže znamenje kao upozorenje da se on i dalje nalazi na brdu s kojeg može reagovati u svakom trenutku isto kao nekada“, ističe Švrakić.

Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo krst u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, čime je ispunjeno ranije dato obećanje Saveza logoraša Republike Srpske o podizanju ovog znamenja.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

DUKIĆ: DO KRAJA SEPTEMBRA SPOMEN KRST NA ZLATIŠTU

KRST NA ZLATIŠTU BIĆE PODIGNUT

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: