Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ivo Josipović: Zar se i na vašim stadionima ne viču poruke bliske četništvu

„Nemojte pasti u zamku da vidite samo grehe jedne, ne i druge, svoje strane. To neće doneti ništa dobra Srbiji, kao što jednostranost i negiranje neoustaštva ne nosi ništo dobro Hrvatskoj“, rekao je bivši predsednik Hrvatske

Ivo Josipović
Ivo Josipović

„Nisu sve vlasti imale isti odnos prema ustaškoj zaostavštini. To utvrditi, bilo bi nepravedno. U vreme Račanove vlade, kasnije vlada Sanadera, Kosorove i Milanovića, bilo je ekscesa, bilo je ustašofila, ali ne i ovog nivoa istorijskog revizionizma. Danas ustaštvo i četništvo zauzimaju sve više javnog prostora i ugrožavaju evropski, antifašistički karakter naših država“, kaže Ivo Josipović, bivši predsednik Hrvatske u razgovoru za Blic.

Poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog je, kako kaže, mudar i za Srbiju i Srbe koristan politički potez, a ulazak Srba u kosovsku vladu vidi kao znak političke zrelosti. Na pitanje može li pozdrav da ostane u društvu antifašističkih zemalja iz Drugog svetskog rata bivši predsednik Hrvatske kaže da premeštanje ploče iz Jasenovca u Novsku kaže nije rešenje.

„Ustaškim znacima nije mesto ni na jednom pedlju hrvatske zemlje, posebno ne tamo gde vređa uspomenu na žrtve ustaša. Ploča s imenima poginulih branilaca ima mesto bilo gde u Hrvatskoj, ali ne i ustaški znaci. Ovo ne može biti loše u Jasenovcu, dobro u Novskoj ili drugde. Njega naprosto treba ukloniti“, kaže Josipović za Blic. Za vladu koja je optužena da žmuri nad istorijskim revizionizmom kaže da ima podršku vodeće srpske stranke u Hrvatskoj.

„Gospodin Pupovac iz društvo iz SDSS prigodno zagovaraju antifašizam, protiv su ustaških simbola, ali svesrdno podržavaju vlast koja toleriše ustaške znakove“, objasnio je bivši predsednik Hrvatske i dodao da je Milorad Pupovac vrlo važna figura hrvatske političke scene.

„Napravio je puno dobra u posleratnim vremenima. Ali smatram, već druže vreme da vodi politiku koja ne donosi pravu korist srpskoj zajednici u Hrvatskoj kao celini. Fama da je njegov ostanak u Vladi sudbinsko pitanje Srba je potpuno netačna. Ta vlast, u kojoj on kao brani prava Srba toleriše ustaštvo, o ćiriličnim pločama u Vukovaru se više i ne govori, mnoga su pitanja vezana za povratak još nerešena, ne poštuje se Ustavni zakon. Podsetiću, u jednom je trenutku njegov pakt s pravim ustašofilima, Hasanbegovićem i društvom, sačuvao ovu vladu. Mnoge Pupovčeve govore bih potpisao“, rekao je Josipović o predstavniku Srba u Hrvatskoj. Ocenjuje da bi se Pupovac za prava Srba bolje borio da s reči pređe na dela.

„Smatram da je uvredio i Srbe i Hrvate kad je lakonski rekao onu slavnu ‘nisam ja Šesta lička’ na ideju da uslovljava opstanak Vlade napuštanjem politike devastacije simbola antifašizma, uključivši i uklanjanje Titovog trga. Ovako, ispada da se manje bori za interese srpske zajednice u Hrvatskoj, više za uski, interesno profilisani krug u i oko SDSS. Levica je u Hrvatskoj danas slaba. Lako može doći trenutak kad SDSS i Pupovac više neće trebati desničarima. Budite sigurni, bez puno razmišljanja će ga otkačiti iz vlasti“. Josipović pita i zar rehabilitacija Draže Mihailovića, Kalabića i Nedića ništa ne znači.

„Zar se na vašim stadionima, evo kao nedavno na Partizanovom ne uzvikuju slogani i poruke šovinističkog karaktera, viču poruke bliske četništvu? Nemojte pasti u zamku da vidite samo grehe jedne, ne i druge, svoje strane. To neće doneti ništa dobra Srbiji, kao što jednostranost i negiranje neoustaštva ne nosi ništo dobro Hrvatskoj“, rekao je bivši predsednik Hrvatske. Za odnose Beograda i Zagreba kaže da je već par godina na delu pogoršanje odnosa i da su za to odgovorne obe strane.

„Poboljšanje tek treba da usledi, želim ga, nadam mu se. Ima onih koji ga ne žele, koji bi na granici podigli Kineski zid. Ali, to nije većina. Većina naših građana želi dobre odnose i trajan mir. Voleo bih da susret na predsedničkom nivou donese promenu u naše ozbiljno narušene odnose“. Za oružje kaže da je za njega loša tema, ali da ne može da se zanemari.

„Što bolje i intenzivnije sarađujemo, manje ćemo misliti o naoružanju. Hrvatska predsednica legitimno želi da razgovara o vojnom angažmanu jedne velesile u našem susedstu. Nadam se da će se u razgovorima potvrditi da saradnja Rusije i Srbije nije usmerena protiv Hrvatske“, zaključio je Josipović.

(Nedeljnik)

Izvor: VIDOVDAN

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: