fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ivo Banac: Ustaštvo baštini tradiciju hajdučkih pokreta, komunisti su gori od ustaša

Zagreb — Univerzitetski profesor Ivo Banac održao je predavanje u Požeškoj biskupiji i tom prilikom poručio da su ustaše hajduci, a komunisti gori od ustaša.

U predavanju na temu „Da nijedan duh ne luta svetom: hrvatske podele i pomirenja“, Banac je rekao da je „ustaštvo delom predmoderni pokret jer baštini tradiciju hajdučkih pokreta i ne može se poistovetiti s modernim fašističkim pokretima u Italiji i Nemačkoj“.

„Ustaštvo se uvek potenciralo u političke svrhe i koristilo se kao argument protiv bilo kakve hrvatske nezavisnosti i same pomisli da Hrvati stvore samostalnu državu“, rekao je Banac, objavljeno na sajtu Hrvatske biskupije.

Portal Index.hr primećuje da Banac uopšte ne problematizuje NDH, rasne zakone koji su doveli do masovnih deportacija i ubistava i potpunu podložnost fašističkoj Italiji i Nemačkoj, kao ni činjenicu da su ustaše veliki deo teritorije na kojoj žive Hrvati dali Italiji, koja je tamo nesmetano vršila zločine i represiju.

Naprotiv, navodi se, za Banca događaji u Drugom svetskom ratu, koje baš i ne precizira, samo su i isključivo odraz nacionalne neravnopravnosti i diktature kralja Aleksandra.

„Iskustvo nacionalne neravnopravnosti i diktature kralja Aleksandra pripremilo je teren za velike obračune na prostoru Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Ustvrdio je da je postojanje ustaštva ostavilo velike posledice za odnose među državama nekadašnje Jugoslavije sve do danas, naglasivši da je ustaški režim trajao vrlo kratko u odnosu na komunistički režim, koji je Hrvatskoj i Hrvatima prouzročio puno veću štetu“, piše na stranicama biskupije.

(Tanjug)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

Vezane vijesti:

Ustaštvo u Hrvatskoj: Crnokošuljaši paradirali Zagrebom …

Otvorena obnova ustaštva u Hrvatskoj | Jadovno 1941.

Hrvatski političari se plaše da osude ustaštvo | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. zato srbima treba atomska bomba da se to nikada ne bi ponovilo.Vako opet su na udaru.Da imaju zastitu nikada se ne bi usudili to da rade

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: