fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

IVANOVIĆEVA IZJAVA U SLUŽBI RAZBIJANjA SRPSKE ZAJEDNICE

pristina

PRIŠTINA, 12. MARTA (SRNA) – Izjava državnog sekretara Srbije za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića da bi organizovanje pokrajinskih izbora značilo „kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN“ u službi je razbijanja srpske zajednice i odvajanja Kosmeta od centralne Srbije, smatraju lideri Srba sa sjevera Kosova.

Potpredsjednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić podsjeća da je Rezolucija 1244 jedini akt međunarodne zajednice koji je obavezujući i za članice Savjeta bezbjednosti, i za Beograd i za Misiju UN na Kosovu. „Nema mjesta tumačenju da je za raspisivanje lokalnih i parlamentarnih izbora potrebno donositi poseban zakon i menjati Ustav Srbije“, rekao je Jakšić Srni.

On podsjeća da je predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić – Dejanović tokom četvorogodišnjeg mandata raspisivala izbore za više opština južno od Ibra, kao i za sve četiri opštine na sjeveru Kosova.

„Ne znam šta se promenilo. Na snazi je Ustav. Na snazi je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti. Ne mogu se sporazumima sa Prištinom, koje je prihvatio šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, menjati zakoni i Ustav Srbije. Zato još jednom želim da ponovim da predsednica parlamenta mora raspisati izbore i za Kosmet jer bi, u suprotnom, prekršila Ustav“, ističe Jakšić.

Odbacujući izjavu Olivera Ivanovića, on naglašava da je njen cilj da se „ispipa puls naroda“ i pripremi teren za odvajanje Kosmeta od centralne Srbije.

Lider Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova Milan Ivanović kaže da su izjave poput ove Ivanovićeve još jedna potvrda nedefinisane i neusaglašene, potpuno promašene politike koju vode Beograd i njegovi sateliti na Kosmetu.

„Imamo zakone, imamo Ustav Srbije, imamo Rezoluciju 1244 i rezultate referenduma. Imamo sve što garantuje da izbori moraju da budu raspisani i za Kosovo i Metohiju. Sve drugo značilo bi kapitulaciju i prihvatanje naloga o priznavanju nezavisne države Kosovo“, kaže Milan Ivanović koji, je ubijeđen da je sporna izjava floskula koja nema nikakvu težinu i značaj.

Predsjednik izmještene srpske opštine Priština sa sjedištem u Gračanici Nebojša Nikolić istakao je u izjavi Srni da bi morao doći kraj nepromišljenostima i ishitrenim izjavama u ime državnih organa.

„Ovo je krajnje nepromišljena izjava čiji smisao, verujem, nije jasan ni /Oliveru/ Ivanoviću, posebno ako se zna da je on državni sekretar i da je istovremeno ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio da se Srbima na severu Kosova ne mogu nametati rešenja“, kaže Nikolić.

On očekuje da izbori budu raspisani, da se ispoštuju zakoni i Ustav i da se prestane sa izjavama koje kod „ionako obeznanjenog naroda“ izazivaju pometnju i strah. „U suprotnom, plašim se da će izjave kao što je Ivanovićeva podstaći iseljavanje i da će biti bespredmetni i sporazumi iz Brisela i priča o nepriznavanju kosovske nezavisnosti“, rekao je Nikolić.

Državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocijenio je da bi organizovanje pokrajinskih izbora značilo „kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN prema kojoj su izbori na Kosmetu u nadležnosti Unmika koji je u međuvremenu ova ovlaštenja prenio na privremene kosovske institucije“.

On je rekao da bi prije eventualnog raspisivanja srpskih pokrajinskih izbora na Kosmetu Skupština Srbije morala da donose zakon o ovoj autonomnoj pokrajini, što je moguće samo promjenom sadašnjeg.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biti raspisani sutra, a održani najvjerovatnije 6. maja, ali da vladajuća koalicija još nije odlučila da li će građani istog dana glasati i za predsjednika države.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: