Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Italijani i Srbi su žrtve NATO bombardovanja

U Italiji održan skup posvećen posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma, prisustvovala i srpska delegacija. Laketić: Evidentne posledice radioaktivnog zračenja, prikupljamo medicinsku dokumentaciju

Učesnici konferencije izneli zabrinjavajuće podatke
Učesnici konferencije izneli zabrinjavajuće podatke

Tražimo od Evrope da pomogne pogođenima posledicama NATO bombardovanja, da u evropskim sedištima razmotre svu dokumentaciju i donesu odluku kako pomoći oštećenima i obolelima. Jer trpe i Italijani i Srbi – rekao je u četvrtak Domeniko Leđero iz italijanske Vojne opservatorije, na naučnom skupu posvećenom posledicama NATO bombardovanja na zdravlje, koji je održan u Rimu.

Leđero je poručio i da je čas da se čuje istina i priznaju žrtve, da se prekine tišina.

Naučnom skupu „Žrtve osiromašenog uranijuma – godina posle četvrte Parlamentarne komisije za istragu, sadašnjost i budućnost“, u organizaciji italijanskog udruženja „Žrtve osiromašenog uranijuma“ i „Vojne opservatorije u Odeljenju italijanske Odbrane“, prisustvovali su i srpski predstavnici – Darko Laketić, predsednik Komisije Skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije, i Srđan Aleksić, advokat iz Niša, organizator prve Međunarodne konferencije o posledicama bombardovanja u Srbiji. Raspravi su prisustvovali i predstavnici Saveza Srba Italije iz više gradova.

Darko Laketić zahvalio se Italiji i predsedniku četvrte Parlamentarne komisije, jer je njen izveštaj postao izveštaj i srpske Komisije. On je izneo podatke o bombardovanju i količini bačenih projektila osiromašenog uranijuma i do sada sakupljene dokaze da je uticaj radioaktivnih i otrovnih materija više nego evidentan, na primerima istraživanja u više sela, kao i istraživanju o rođenima posle 1999. godine. Laketić je naglasio da Komisija Skupštine Srbije sakuplja dokumentaciju upravo sledeći metodologiju iz Izveštaja italijanske Komisije, prikuplja se medicinska dokumentacija iz bolnica, medicinskih centara, a urađena je medicinsko-naučna studija, gde je analizirano zdravstveno stanje dece i učestalost malignih oboljenja svake generacije na grupi dece od 5 do 9 godina.

Govornici iz Italije podsetili su i na stravični zdravstveni bilans italijanskih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima sa osiromašenim uranijumom – 373 preminula i više od 7.500 obolelih. Podsetili su i da su oboleli i porodice preminulih dobili na stotine presuda.

Ministarka zdravlja Đulija Grilo najavila je da će donošenje zakona o prevenciji za vojnike obezbediti istinsku reformu – priznavanje bolesti vojnika povezanih sa izlaganjem toksičnim materijama.

Foto R. Prelić
Foto R. Prelić

– Italijanska četvrta Parlamentarna komisija je u svom obimnom i teškom radu sakupila više od stotinu svedočanstava, i u 107 zasedanja iznela izuzetne rezulate, ali se nije pomaklo od toga u različitim institucijama i vojnim strukturama vlada ravnodušnost – smatra bivši predsednik te komisije Đanpjero Skanu i naglašava da oboleli imaju pravo na odštetu i da ministar odbrane u ime vlade treba da iznese izvesne garancije.

POTREBNA POLITIČKA VOLjA

U FOKUSU skupa u Rimu bila je patnja obolelih i njihovih porodica i poruka da samo politička volja može da im razreši agoniju i vrati dostojanstvo. Ocenjeno je i da NATO nikada više ne bi smeo da koristi osiromašeni uranijum.

M.OSTOJIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. NATO je globalni gangster i pljačkaš, zajedno sa svojim gospodarem – Sjedinjenim Državama. Ove neljudske životinje iz Sjedinjenih Država i NATO-a moraju biti suđeno i strogo kažnjene za strašne zločine 70 godina širom svijeta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: