Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istraživanje u Izraelu o obilježavanju Holokausta

cendo.jpg

U Izraelu je provedeno istraživanje (Ynet and the Yesodot Center for Torah and Democracy) kako se obilježava Dan Holokausta i Heroizma (Holocaust and Heroism Remembrance Day). Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku odrasle populacije u Izraelu.
Rezultati su pokazali da je većina Izraelaca zadovoljna načinom na koji država Izrael komemorira uspomenu na ubijene Židove u Evropi.Također smatraju da je očuvan dignitet osoba koje su preživjele Holokaust i da su školske posjete Poljskom koncentracijskom logoru korisne.
Među religioznim Židovima prevladava mišljenje da se taj dan treba “unaprijediti” tako da bude dan posta i molitve.
Oko 60% odgovora smatra da je Holokaust u Izraelu komemoriran na odgovarajući način, 30 % je ocijenilo komemoraciju osrednjom, a ostali nisu imali mišljenje. U svim sektorima – od sekularnih, tradicionalnih i religioznih/ultraortodoksnih , većina je zadovoljna načinom na koji država komemorira Holokaust….

Među tradicionalnim i religioznim/haredi ispitanicima najčešći je odgovor (51% i 43%) da je dignitet Holokaust preživjelih održavan na umjereni način, dok je među sekularnima najčešći odgovor (46%) da se njihov dignitet gotovo ne održava ( maintained in “an almost non-existent manner)

Drugo postavljeno pitanje bilo je” Smatrate li da se školski izleti u Poljsku važni?

73% je odgovorilo da su vrlo važni, 18% da su donekle važni, a samo je 7% je reklo da su malo ili uopće nisu važni. U religioznim/haredi dijelovima  signifikantna većina smatra da su izleti veoma važni.

Konačno je ispitanicima ponuđeno četiri načina  (odgovora) kako da sačuvaju memoriju na Holokaust u židovskom narodu i zatraženo je da izaberu jednu ili više opcija.

77% smatra da država mora više ulagati u edukaciju, 66%  preferiora da druga generacija Holokaust preživjelih pojača značenje strahota Holokausta,45% vjeruje da se kreativni način  sjećanja može naći na internetu , a 11,5%  smatra da Holocaust Remembrance day treba biti dan posta i molitve.

Posljednje mišljenje da dan Holokausta ima “ujedinjujuću” prirodu  je poduprto sa samo  24% židovskih stanovnika Izraela, a većina tih se nalazi među religioznim i haredi stanovnicima ( 52%).

Većina  izraelskih građana (prema ispitivanju), vjeruje da se Holokaust preživjele ne respektira na način na koji oni to zaslužuju. ( kaže Shosi Becker, direktor Yesodota ) . U svijetlu  toga kako je  njihov humani dignitet  oštećen u Holokaustu, to je zabrinjavajući rezultat.

Holokaust preživjeli su vrlo stari ljudi i zato država mora brinuti o njihovim potrebama za njegom i liječenjem . Upravo briga o preživjelima biti će, sama po sebi, važan način komemoracije Holokausta.

“Beyond the memory of the Holocaust, Holocaust Day can be a uniting day which emphasizes the special Jewish fate, but also the importance of human dignity and the values of democracy.
“The survey also calls on the educational system to do more to preserve the memory of the Holocaust. Large parts of the public view education as the main element capable of preserving the memory of the Holocaust among the Jewish people for generations.”

Izvor: CENDO

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: