Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

ISTORIJA SRPSKE PRED PUBLIKOM: Postavka u Istorijskom arhivu Užica

Datum objave: subota, 23 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

Postavka je osvetlila period na kraju Velikog rata i trijumfalni pohod srpske vojske, koja je od okupatora oslobodila krajeve naseljene pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim stanovništvom

Željko Marković
Željko Marković

Publika tako ima priliku da se podseti na to da je Banjaluka, kao i druge bosanske varoši, pet dana i formalno bila deo Srbije. Uz ovaj i slične brojne i dokumentovane podatke, postavka svedoči kako je srpska oslobodilačka vojska sa radošću dočekana u Sarajevu, Tuzli, kao i u mestima sa većinskim muslimanskim i katoličkim stanovništvom poput Širokog Brijega ili Stoca. Prisajedinjenje sa Srbijom proglasila su 42 od ukupno 54 sreza u Bosni.

Prva četa pobedničke srpske vojske stigla je na Železničku stanicu u Banjaluci 21. novembra. Narodno veće Banjaluke proglasilo je direktno prisajedinjenje Kraljevini Srbiji 27. novembra. Potom je stvorena Kraljevina SHS, a duhovno jedinstvo Srba zapadno od Drine sa braćom iz Srbije i danas je neraskidivo – naglasio je Bojan Stojnić, direktor Istorijskog arhiva Banjaluke.

Autor: N. JANKOVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top