Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istorija sa nacistima i Jevrejima

ucionica

Metod nastavnice istorije, koja je decu podelila na Jevreje i naciste, učeći ih o Drugom svetskom ratu, izazvao reakcije roditelja i jevrejske zajednice.

Prema pisanju Kurira, nastavnica beogradske OŠ “Đura Jakšić” Emina Živković na svjim časovima istorije podeli decu na naciste i Jevreje, zakači im simbol nacizma i Davidove zvezde, i tako ih uči istoriji. Ali učenici i posle časa napadaju jedni druge, tvrde roditelji.

Navodno, prema pisanju “Kurira”, deca tokom časa oponašaju naciste i Jevreje, odnosno oni koji imaju ulogu Nemaca u Drugom svetskom ratu vređaju i omalovažavaju one koji imaju ulogu Jevreja.

Jedan roditelj je “Kuriru” ispričao da mu je dete došlo uplakano kući i da je trpelo ponižavanja, viku i pretnje svojih drugara, koji su se na zahtev nastavnice našli u ulozi nemačkih nacista.

“Ona odeljenje podeli na dve grupe, rasporedi ko će glumiti Jevreje i njima na rukav okači Davidovu zvezdu, a drugoj grupi, nacistima, stavi kukasti krst. To traje nekoliko dana i deca tada ne smeju da se mešaju, ne samo na času istorije, već i na časovima drugih nastavnika, pa čak i u vreme odmora”, objašnjava ovaj roditelj, koji kaže da su mu dete izbacili iz reda za užinu uz reči: “Jevrejinu, danas nema užine“.

S druge strane, nastavnica Emina Živković tvrdi da je razlog za takav pristup učenju istorije približavanje i aktuelizacija problema degradacije jedne nacije i dodaje da ona takav metod koristi već tri godine.

“Ovako đaci postaju tolerantniji, uče se empatiji i timskom radu, a stepen nasilja u školi je u opadanju”, rekla je ona i dodala da su roditelji ti koji pokazuju loš ukus i nedostatak dobre volje.

Međutim, s tim nije saglasan Aleksandar Nećak, počasni predsednik Saveza jevrejskih zajednica Srbije. On kaže da je takav način nastave skandalozan i da je zgrožen takvim načinom predavanja istorije.

“Da moje dete ide u tu školu, ja bih ga odmah ispisao. Bez obzira na to da li im se kače Davidove zvezde ili kukasti krstovi, to je manipulacija decom. Takvo obeležavanje dece može imati trajne posledice”, kaže Nećak.

S druge strane, direktorka škole Tamara Jelić podržava nastavničin rad i kaže da je on za pohvalu. “S ovim predavanjima upoznati su pedagog, psiholog škole i nastavničko veće”, rekla je direktorka.

Ipak, iz Ministarstva prosvete i nauke saopštili su “Kuriru” da će poslati stručno-pedagoški nadzor, koji će odlučiti da li će nastavnici dozvoliti da istoriju predaje na ovaj način.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: