Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Istočnici kao kulturne vertikale

Datum objave: ponedeljak, 14 decembra, 2015
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

Knjiga ‘Srpski istočnici’ govori o znamenitim Srbima koji su obeležili život na području Slavonije, Srema, Baranje i Bačke

Autori_na_potpisivanju_knjige

U Srpskom kulturnom centru Vukovar predstavljena je knjiga ‘Srpski istočnici’ o znamenitim Srbima koji su kroz istoriju obeležili kulturni, prosvetni, naučni i politički život na području Slavonije, Srema, Baranje i Bačke. Autori su dr Nebojša Kuzmanović iz Bačke Palanke, Borivoj Čalić iz Vukovara i Srđan Sekulić iz Pačetina.

– Napravili smo jednu zanimljivu knjigu koja iz tame vremena, godina i vekova, na svetlo dana iznosi značajne ljude, srpske duhovne vertikale koje pokazuju kulturološko jedinstvo ovog prostora – kaže dr Nebojša Kuzmanović, predsednik Društva članova Matice srpske iz Bačke Palanke, koji je inače rodom iz Bobote.

Kuzmanović je pisao o ličnostima koje su ostavile traga u duhovnom i kulturnom životu bačkopalanačke opštine kao što su glumac Milivoj Barbarić, književnik i sveštenik Stevan Bolmanac, književnik Božidar Borđoški, pesnik Đorđe Bugarski, lekar i nastavnik Sava Bugarski i drugi. Među njima je najznačajniji Đorđe German Jovanović, monah, slikar, glumac, pesnik i pisac, rođen u Neštinu 1863. godine.

– Živeo je samo 29 godina i za to vreme napravio čudo i zadužio nas. Objavio je u raznim časopisima pet knjiga priča, sarađivao je sa Jovom Jovanovićem Zmajem, bio je glumac u pozorišnim trupama i monah u manastiru Kuveždin – kaže dr Kuzmanović.

Borivoj Čalić je o brojnim znamenitim Srbima Vukovara i okoline već pisao u knjizi ‘Tragovi u trajanju’ objavljenoj prošle godine, iz koje je izdvojio pet najznačajnijih ličnosti. O njima je, istražujući, saznao i neke nove podatke poput onog da Josip Milovuk iz Trpinje, jedan od osnivača Matice srpske, nije rođen 1793. kako to piše u svim njegovim biografijama, nego 1787. godine.

– Izbor ličnosti za ovu knjigu sam se nametnuo. One na dobar način reprezentuju teritoriju Vukovara i njegove okoline, a svakako su u vrhu značajnih ličnosti i za celokupnu srpsku kulturu, počev od Zaharija Orfelina, Milutina Milankovića, Katarine Bogdanović iz Trpinje, prve žene diplomiranog filozofa u Srbiji do Petra Jovanovića iz Iloka koji je bio mitropolit Srpske pravoslavne crkve – kaže Čalić.

Knjiga ‘Srpski istočnici’ prvenac je Srđana Sekulića, novinara lista Izvor i televizijske produkcije Zajedničkog veća opština.

– Čast mi je da sam mogao sarađivati s dvojicom izuzetnih autora o kojima sam mnogo slušao i kroz njihova dela mnogo naučio. O biografijama poznatih Srba sam pisao i na drugim mestima, ali knjiga je knjiga, ona ostaje u bibliotekama i temelj je za nova istraživanja – kaže Sekulić koji je u knjizi ‘Srpski istočnici’ pisao o braći Kašanin iz Belog Manastira, Radivoju, akademiku-matematičaru i Milanu, istoričaru književnosti i umetnosti, direktoru Muzeja kneza Pavla. Pisao je takođe o Tomi Maksimoviću, direktoru fabrike Bata u Borovu i proti Stevanu Mihaldžiću iz Branjine čijim je zaslugama današnja Baranja teritorijalno pripala Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ovo je prva knjiga u izdanju vukovarskog Srpskog kulturnog centra koja je, prema rečima direktora Svetislava Mikerevića, rezultat projekta apliciranog prema Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Izvor: PORTAL NOVOSTI

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top