Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ISTINOM PROTIV NOVE USTAŠKE PROPAGANDE

jasenovac5.jpgBANjALUKA, 30. AVGUSTA /SRNA/ – Sve češće falsifikovanje istorije i negiranje genocida nad Srbima u ustaškoj NDH tokom Drugog svjetskog rata izazivaju burna reagovanja u srpskoj javnosti i potiču istoričare na prikupljanje dodatne građe o užasnim zločinima nad srpskom populacijom.Izjava katoličkog sveštenika i hrvatskog istoričara Stjepana Razuma da je „Jasenovac velikosrpski mit, a ne logor u kojem su tokom drugog svjetskog rata ubijani Srbi, Jevreji i Romi“ – uznemirila je mnoge.

Oni su u toj poruci jasno prepoznali ustašku ideologiju koja je i danas prisutna u Hrvatskoj.

Poznat je stav katoličke crkve u Hrvatskoj prema Aloziju Stepincu, koji je proglašen za sveca. Dakle, minimiziranje broja žrtava jasenovačkih logora i drugih srpskih stratišta i ustaške brutalnosti u tim kazamatima smrti – samo je kontinuitet u Hrvatskoj.

Mnogi analitičari i istoričari u Republici Srpskoj smatraju da i danas, 70 godina nakon tih ustaških zločina, u Hrvatskoj prekrajaju istoriju zamjenom teza i istorijskih činjenica. To je, nažalost, godinama, svakodnevno, prisutna pojava i u BiH.

U nekim bošnjačkim i hrvatskim krugovima, orkestriranim i kontinuiranim aktivnostima, pokušavaju da zločince prikažu kao žrtve, a žrtve kao zločince. Oni na taj način žele da se srpskom narodu na silu nametne krivica za ratne zločine, a oni koji su uistinu činili zločine da se aboliraju i predstave kao žrtve i antifašisti.

Stvarnost je sasvim drugačija. Zvaničnici u Republici Srpskoj nastoje da istinu sačuvaju od zaborava. Organizuju se brojni naučni skupovi, međunarodne konferencije i okrugli stolovi na kojim najeminentniji stručnjaci i preživjeli svjedoci istorijskim činjenicama i argumentima raspravljaju o zločinima nad Srbima koji su se dogodili u proteklim ratovima.

Jedan takav okrugli sto biće održan sutra, 31. avgusta, u banjalučkom hotelu „Bosna“. Eminentni stručnjaci razgovaraće o genocidu i zločinima koje su ustaše takozvane NDH počinili nad srpskim stanovništvom u opštinama Glamoč, Grahovo, Livno, Duvno i Kupres u periodu od 1941 do 1945. godine.

Osim izuzetno značajne međunarodne konferencije o zločinima počinjenim u sistemu ustaških logora „Jasenovac – Donja Gradina“, ovakvi naučni skupovi već su održani i o stradanju Srba na Kozari i Potkozarju, na Šušnjaru kod Sanskog Mosta, Garavici kod Bihaća, a ima nagovještaja da bi se naučni skupovi uskoro mogli održati i o zločinima koje su ustaše počinile u Hercegovini i drugim srpskim stratištima na ovim prostorima.

Činjenica je da je ono – što ustaški režim takozvane NDH nije završio u Drugom svjetskom ratu – nastavljeno u minulom ratu, na istom području.

Od hrvatske vojske su na istom terenu i ovaj put stradala ista srpska sela i iste porodice. Svi preživjeli Srbi koji poslije Drugog svjetskog rata nisu iseljeni u Vojvodinu stradali su sada u ovom ratu. Etničko čišćenje Srba iz Hrvatske i zapadnog dijela Federacije BiH završeno je 1995. godine“, rekao je Janko Velimirović.

On je objasnio da je pripajanjem zapadnokrajiških opština, koje su vijekovima bile etnički srpske, Federaciji BiH ta priča završena.

Na koji način je to urađeno konačan sud o tome reći će istorija. Zbog toga ovi naučni skupovi o zločinima nad Srbima u prethodnim ratovima imaju izuzetnu važnost upravo za utvrđivanje istorijskih činjenica.

Poslije Drugog svjetskog rata, negdje 1946. godine, rađen je nekakav popis žrtava, ali ti rezultati nikada nisu objavljeni.

„Mi ćemo i dalje pokušavati da utvrdimo istinu o tome i planirali smo da u drugoj fazi, poslije ovog okruglog stola, uglavnom radimo u arhivama. Vjerujemo da bi se nešto od tih podataka moralo pronaći u Sarajevu. U ovoj fazi mi, dakle, ne znamo tačan broj žrtava ustaškog genocida“, rekao je za Srnu Željko Piljak, sekretar Odbora za istraživanje, dokumentovanje i objelodanjivanje istine o genocidu i ratnim zločinima koje je počinila NDH nad Srbima u opštinama Glamoč, Livno, Duvno i Grahovo.

On je istakao da u nekim opštinama postoje nepotpuni podaci o žrtvama ustaškog genocida. U knjizi „Glamoč u NOB-u“, koja je štampana 1990. godine, čiji je izdavač bio SUBNOR, objavljeni su spiskovi više od dvije hiljade Srba koje su ustaše ubile na tom području.

Međutim, ti spiskovi su nepotpuni. Iz čuvene glamočke porodice Naerlović ustaše su ubile 18 članova, a u toj knjizi su objavljena imena samo devet. „Problem je što je i ta knjiga pisana na ideološkoj osnovi, pa su i te žrtve podijeljene na borce i one koji to nisu, što je sigurno nedopustivo, jer žrtve su žrtve, bez obzira na ideološko opredjeljenje“ – kaže Piljak.

Poznati banjalučki novinar i publicista Jovan Babić u svojoj knjizi „Biljezi u vremenu“ objavio je podatak da je nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, dakle od aprila 1941. do 20. avgusta iste godine u Livanjskom kotaru ubijeno oko 5.600 Srba.

Potpuno tačni podaci o broju i žrtvama ustaškog genocida u Drugom svjetskom ratu teško će ikada biti utvrđeni, ali, u Republici Srpskoj očekuju da na ovim naučnim skupovima i drugim aktivnostima dođe bar do približno tačnih podataka o žrtvama ustaškog genocida.

Piše: Vukan DUBOČANIN

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

 

IZJAVE STJEPANA RAZUMA PONOVO UBIJAJU JASENOVAČKE ŽRTVE

Hrvati negiraju Jasenovac – Ostalo je još da ga opet otvore

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: