Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Islamović špricao zatvorenicima suzavac u oči

U nastavku suđenja pred Sudom BiH Alminku Islamoviću za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Miodrag Kušljić prisjetio se kako je optuženi špricao suzavac u oči Vinku Okoliću i Branislavu Nariću koji su bili zatvoreni na stadionu “Polet” u tadašnjem Bosanskom Brodu.

Ilustracija/Thinckstock

Kušljić je posvjedočio da su ga pripadnici vojne policije HVO-a uhapsili 29. juna 1992. godine samo zato što je Srbin i zatvorili u jednu prostoriju na stadionu u kojoj je već bilo 25 do 30 uglavnom srpskih zatvorenika.

Svjedok je rekao da ih je čuvala vojna policija, a da je optuženog Islamovića, kojeg je poznavao od ranije, povremeno viđao. Dodao je da je znao i njegovog brata Šemsu, jer su prije rata zajedno radili.

“Jednom sam vidio da je Islamović špricao suzavac u oči Vinku Okoliću i Branislavu Nariću. Oči su im suzile, plakali su, a kada je ovaj otišao ispirali su oči vodom. To su vidjeli svi koji su bili zatvoreni u toj prostoriji. Ne znam šta je bio povod i zašto je Alminko to radio”, rekao je Kušljić.

Svjedoku su predočene tri izjave iz istrage u kojima nije spominjao događaj sa suzavcem, što je on objasnio time da je više puta davao iskaze i da se ne može sjetiti svega.

Zaštićena svjedokinja “S-2” izjavila je da je zatvorena na stadionu “Polet” 25. juna 1992. godine, gdje su već bile dvije žene, a ubrzo je dovedeno još nekoliko. Dodala je da je njih petnaestak bilo su zaključano, da se nisu mogle kretati i bile su gladne jer su hranu dobijale ponekad.

Za optuženog Islamovića rekla je da ga nije poznavala, ali je potvrdila da je od drugih kada je izašla iz zatvora, čula šta je radio.

“Jovo Budalović, Stana Vidić i Borislav Dugonjić pričali su da je Islamović silovao žene, a muškarce tukao i mučio”, rekla je svjedokinja.

Pokazani su joj zapisnici iz istrage 2017. godine u kojima nije spominjala Islamovića u kontekstu silovanja. Ona je objasnila da je nakon te godine saznala za to.

Tužilac Miroslav Janjić pročitao je iskaz preminule Ljubice Duronjić koji je dala u Regionalnoj kancelariji Agencije za istrage i zaštitu BiH u Banjaluci 2. decembra 2007. godine.

Ona je tada ispričala da je živjela u mjestu Tulek u Bosanskom Brodu, te da je od proljeća 1992. godine počelo fizičko maltretiranje.

Izjavila je da je sa suprugom bila zatvorena u Vatrogasnom domu, te da je Islamović jedne noći, sa još nekoliko lica iz Doma odveo njenog muža.

Navela je da je suprug po povratku bio vidno isprebijan i da joj je rekao da su ga tukli, vezali selotejpom i kačili na drvo da visi naopačke.

Islamović je optužen da je kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu “Polet”.

Optužnica ga tereti i za odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. novembar.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Danas nastavak suđenja za zločin nad Srbima u Brodu

Optužnica zbog zločina nad srpskim civilima u Brodu

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Brodu

Svjedočenja o stradanju srpskih civila u Brodu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: