fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Загреб поставља препреке због фиксације према Београду

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Akademik_Vasilije_Krestic.jpg

Српски академик Василиjе Крестић сматра да ће Хрватска Србиjи на сваком кораку пута ка ЕУ постављати препреке зато што jе фиксациjа српском државом jедина тема у коjоj хрватско друштво има jединствен став, али и да Београд не треба да буде снисходљив према Загребу зарад добрих односа и сутрашњице.

Истичући да jе недавна резолуциjа Европског парламента о лидеру радикала Воjиславу Шешељу у оквиру тог и таквог става да се Србиjа и Срби жигошу, Крестић jе за Срну оциjенио да Хрватска у томе неће бирати средства, већ ће на свим корацима Србиjи стављати препреке.

„То раде зато што имаjу фиксациjу према српском друштву. Када jе реч о свим другим могућим проблемима, они могу да се размимоилазе, али када jе реч о ставу и осуди Срба и мржњи према њима ту, нажалост, имаjу jединствен став“, рекао jе Крестић, коjи члан Српске академиjе наука и уметности.

Он указуjе да jе то историjска чињеница коjа траjе више од стотину година и да Србиjа тога мора бити свjесна и да мора налазити начине да се томе супротстави.

„Не треба да се таквом ставу прилагођавамо и да живимо у уверењу да ће сутра бити другачиjе. Неће бити другачиjе. Док год се ми понашамо снисходљиво, док год то трпимо зарад неких добрих односа и сутрашњице, они ће се тако понашати“, рекао jе Крестић.

Он jе указао да се Хрватска на оваj начин профилише као држава „не само на рачун Србиjе“ и подсjетио на ствар коjа се олако заборавља, а то jе да званични Загреб „у далекоj перспективи има визиjу велике Хрватске“.

Крестић каже да та визиjа подразумиjева „велику Хрватску до Дрине и циjелу Воjводину или бар дио Воjводине, Срем у сваком случаjу, добрим диjелом и Бачка, а ако би могли чак и Банат“.

„То jе и било до jуче и то jе циљ коjи траjе већ стотину година. Они утолико више нападаjу Србе за великосрпску политику, за великосрпски хегемонизам, али кад мало загребете њихову историjу и њихове тежње онда ћете видети да jе, тамо негде од револуциjе 1848. године па до данас, стална тежња да се створи велика, етнички чиста и колико jе год више могуће jединствено католичка Хрватска“, рекао jе Крестић.

Он jе указао да jе велика Хрватска била тема и за вриjеме владавине Фрање Туђмана, а да то и данас екстремни хрватски политичари jавно говоре, док они мало мудриjи ћуте и чекаjу вриjеме да то остваруjу, али да не удараjу на добош.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

АКАДЕМИК: ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ: Зашто нас Хрвати увек „изненаде“ – Jadovno …

АКАДЕМИК: ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ: Хрватско … – Jadovno 1941.

АКАДЕМИК: ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ – Милост Хрвата купуjемо …

АКАДЕМИК: ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ: Шта очекивати од политике Хрвата – Jadovno …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: