fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Канађани памте: Добровољни прилози за обнову Аушвица

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/ausvic1.jpg

Поред великих државних донациjа у специjални међународни фонд за обнову наjвећег концентрационог логора коjи су немачки нацисти подигли током Другог светског рата у окупираноj Пољскоj, логора Аушвиц, стићи ће и новац од грађана Канаде.

Да се не забораве злочини: За обнову Аушвица 25 држава до сада jе прикупило преко 100 милиона евра, при чему наjвећу суму шаље Немачка – 60 милиона

Проjект „Канађани памте“ има за циљ да преко ситних прилога од обичних грађана прикупи око 2,5 милиона долара за конзерваторске радове у логору коjи нагриза зуб времена и обнову обjеката, немог сведока прекорачења свих граница страхота и понижења људских бића.

„Никада jош ниjе било тако важно да Канађани схвате да обнова тог аутентичног места траjе сваког дана. Њихова помоћ може да омогући да ће будућа покољења из целог света моћи да виде Аушвиц и извуку поуку из његових трагичних лекциjа“, казао jе покретач проjекта Роб Картер, обjавио jе данас Државни музеj бившег немачког нацистичког логора Аушвиц-Биркенау.

Картер jе подсетио да су многе приче о успесима у Канади везане за Јевреjе коjи су преживели пакао холокауста и емигрирали после рата у Канаду.

Међународна Фондациjа Аушвиц-Биркенау основана 2009. године да обезбеди средства за конзерваторске радове у логору Аушвиц-Биркенау апеловала jе овог лета да након држава и приватна лица помогну да се заокружи фонд од неопходних 120 милиона евра.

„До сада су нас помагале углавном државе. Започели смо кампању ’18 стубова памћења’. Желимо да подстакнемо приватна лица али и фондациjе или предузећа да нам даjу дотациjу. У овом тренутку водимо низ разговора да нађемо 18 дародаваца коjи би поклонили по милион евра сваки“, казао jе почетком лета генерални директор фондациjе Јацек Кастелањски.

За конзерваторске радове на том наjвећем стратишу холокауста 25 држава jе до сада прикупило преко 100 милиона евра. Наjвећу своту шаље Немачка – равно 60 милиона евра.

 

Извор: Вести Онлине

Везане виjести:

Чак 21 посто младих Ниjемаца никада ниjе чуло за концентрациони логор Аушвиц

ОДОБРЕНА ДОНАЦИЈА ЗА ОБНОВУ АУШВИЦА

Аушвиц имао рекордну посету 2011.

Аушвиц: Прво име холокауста

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: