fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Добро дошли господине Предсједниче!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/putin.jpg

Председник Русиjе Владимир Путин данас ће посетити Републику Србиjу на позив српског председника Томислава Николића. Посебну тежину предстоjећем догађаjу придаjе чињеница да Србиjа одбиjа учешће у антируским санкциjама од стране Запада.
Владимир Путин учествоваће у свечаним манифестациjама у Београду, приређеним поводом 70. годишњице ослобођења града од фашистичких окупатора. Управо поводом ове годишњице jе приређена Путинова посета, jер Русиjу и Србиjу везуjу два епохална историjска датума: 100 година од почетка првог светског рата и 70. годишњица ослобођења Београда од нацистичких окупатора. Ипак, политичка компонента посете председника Русиjе ниjе jедина. Путин планира да размотри са српским руководством кључна питања билатералне сарадње, пре свега у трговинско-економскоj сфери.

О односу Србиjе према антируским санкциjама говори амбасадор Србиjе у Москви Славенко Теризић:
Не можемо се одлучити на то: због наших историjских и културних веза, вековног приjатељства, због политичких околности. Лично сматрам да су санкциjе анахрони политички инструмент. Видите шта се дешава са млеком из Финске, jабукама из Пољске. Зато не знам у чиjим интересима су сакнциjе против Русиjе. Политичка питања се не решаваjу санкциjама, треба их решавати диjалогом.

Експерти сматраjу да такав став заслужуjе свестрано поштовање, мада га jе прилично тешко реализовати у пракси, узимаjући у обзир кретање Србиjе у страну европске интеграциjе. Несумњиво Брисел ће jош много пута подсетити Београд да „онаj ко ниjе са нама, против нас jе“. Између осталог, према мишљењу Славенка Терзића, питање „или санкциjе или ЕУ“ неће се подизати, пошто наредних месеци односи између Русиjе и ЕУ ће се побољшати.
У сваком случаjу Србиjа и Русиjа имаjу много заjедничких интереса у економскоj сфери, од коjих би било краjње неразумно одустати због измишљених политичких изговора. У последње време робна размена између Србиjе и Русиjе значаjно jе порасла. Узрок томе jе укидање царинских такси између земаља и узвратне санкциjе Русиjе против ЕУ. Основне ставке српског извоза су метали (челик и гвожђе, бакар), електротехничка роба, житарице и поврће. Говори заменик директора Департмана за земље Европе и Америке Министарстава за економски развоj РФ Сергеj Караулов.

Сада се поjавила могућност за додатне испоруке српске робе на руско тржиште. Србиjа се оперативно одазива на могућност да заузме ослобођене нише, повезали су их са представницима основних трговинских мрежа, ради се активно, већ су започеле испоруке. Сам сам прошле недеље свраћао у продавницу, пробао српске шљиве – укусне су, миришљаве, могу да се купуjу. Све то се одвиjа паралелно са разрадом и реализациjом великих инфраструктурних проjеката, попут модернизациjе српске железнице или отварања регионалног центра коjи ће производити радиофармацеутске препарате.

Основни удео српског увоза чине енергенти – нафта и гас. Зато jе за земљу тако важна енергетска сарадња са Русиjом, између осталог реализациjа мегапроjекта Јужни ток. Нажалост, по том питању не зависи све од Београда и Москве. Како jе истакао премиjер земље Александар Вучић, не може Јужни ток да започне на граници Србиjе и Бугарске и да се заврши на граници Србиjе и Мађарске. Он треба да прође кроз Бугарску, Мађарску, Аустриjу и све остале земље. А ту jе управо проблем, подсећаjу експерти.

Између осталог, нерешеност низа економских питања не смањуjе значаj посете Владимира Путина. Председник Русиjе веома jе популаран на Балкану, каже амбасадор Русиjе у Србиjи Александар Чепурин.

Ову посету посебно очекуjу и зато што многи са именом Путина везуjу излазак из тешке ситуациjе. Проблеми коjи сада стоjе пред Србиjом у многоме се пресецаjу са проблемима коjи су стаjали пред Русиjом пре 15 година. Сви овде веома цене учешће Русиjе у организациjама као што су БРИКС, ШОС. Русиjа jе превладала воjну немоћ и поново постала снажна воjна сила. Многи се осврћу и на демографско искуство Русиjе коjа jе успела да превлада демографску jаму, и сада се броjност становништва увећава. Шта више, многи овде осећаjу симпатиjе према ставу Владимира Путина поводом вишеполарног света. Овде jе врло популарна његова идеjа Велике Европе од Лисабона до Владивостока. Све то су фактори коjи даjу Русиjи и њеном председнику посебну привлачност. И све ове ствари говоре о томе да ће овде врло топло дочекати Владимира Путина.

Експерти подвлаче да Срби, за разлику од Украjинаца, нису подељени по питању избора између Русиjе и Европе. Према њиховом мишљењу, словенско братство не треба да омета успостављање спољноекономских веза. Таква одмерена политика омогућава Београду да паметно гради диjалог како са Западом, тако и са Истоким и не противречи руском проjекту Велике Европе од Лисабона до Владивостока.

 

Извор: Интермагазин

Везане виjести:

Владимир Путин иде путем Константина Великог 

Битка за Сибир

Четничким симболима мjесто на воjноj паради 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: