fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

INSTITUT ZA NESTALA LICA BiH ZA ČETIRI GODINE PRONAŠAO SVEGA 16 SRBA

NESTALI.jpg

BANjALUKA, 28. MARTA /SRNA/ – Institut za nestala lica BiH je za četiri godine svog rada pronašao svega 16 nestalih Srba, a Republika Srpska još uvijek potražuje 1 709 Srba nestalih u proteklom ratu.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske Goran Krčmar rekao je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima porodica nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije da je od formiranja Instituta 2008. godine do danas identifikovano 3 998 tijela, od čega svega 92 srpske nacionalnosti, od kojih je 16 pronašao Institut.

Krčmar je rekao da je u vrijeme postojanja Kancelarije za traženje nestalih lica Republike Srpske do 2008. godine prosjek identifikovanih Srba na godišnjem nivou iznosio 320, dok je od momenta osnivanja Instituta identifikovano 92 lica srpske nacionalnosti.

On je saopštio da se član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH iz Republike Srpske Milutin Mišića nije odazvao današnjem sastanku, iako je uredno pozvan.

Krčmar je doda da ne vjeruje da će Mišić, čijim su radom nezadovoljne porodice nestalih, napustiti Institut, jer se nije odazvao ni naovaj sastanak.

„Pravo porodica je da eventualno traže njegov opoziv i treba pitati njih šta misle o tome“, istakao je Krčmar.

Krčmar je ponovio da Institut radi nelegalno i da se pod hitno mora nešto promijeniti, jer u Institutu ne postoje Upravni i Nadzorni odbor.

Govoreći o inicijativama za promjenu Zakona o nestalim licima BiH, Krčmar je rekao da je ovaj zakon dobar i da ga ne treba mijenjati, već samo ljude koji ne poštuju zakon.

Krčmar je saopštio da Republika Srpska još uvijek potražuje 1 709 nestalih Srba.

Članovi porodica nestalih Srba sarajevsko-romanijske regije posjetili su danas Operativni tim Vlade Republike Srpske za traženje nestalih u Banjaluci radi dobijanja kvalitetnih informacija o procesu traženja, ekshumacijama i identifikacijama u proteklih četiri godne.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: