Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Institut BiH služi za skrivanje zločina nad Srbima

Datum objave: ponedeljak, 12 decembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Porodice nestalih iz Republike Srpske /RS/ nisu zadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH jer on služi za manipulaciju i skrivanje zločina nad Srbima, zbog čega je potrebno promijeniti zakonska rješenja u ovoj oblasti, konstatovano je na sjednici Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS.

Rukovodilac Operativnog tima RS za traženje nestalih Goran Krčmar izjavio je novinarima nakon današnje sjednice, održane u Istočnom Sarajevu, da je proces traženja nestalih lica iz RS već tri godine u velikom zastoju i da su problemi koji su evidentirani još 2008. godine prisutni i danas.

“Neprihvatljiva je i poražavajuća činjenica da je za nepune četiri godine rada Instituta identifikovano samo 75 Srba. Do početak rada Instituta RS je rješavala 320 slučajeva godišnje, a sada je to 25 srpskih žrtava godišnje”, rekao je Krčmar i podsjetio da je Institut BiH formiran radi ubrzanja procesa traženja i identifikovanja nestalih lica.

On je naveo da RS trenutno traži 1727 nestalih, a da je neidentifikovao 625 srpskih žrtava koje su smještene u spomen-kosturnicama u Istočnom Sarajevu, Nevesinju i Banjaluci.

“RS je do formiranja Instituta 2008. godine riješila 4 100 slučajeva, od čega je bilo identifikovano 3 500”, naveo je Krčmar.

Prema njegovom mišljenju, neozbiljno je to što Institut za nestala lica navodi da u BiH ima od 8 000 do 13 000 nestalih.

Podsjećajući da je obaveza Instituta bila da uspostavi centralni registar nestalih lica, Krčmar je posebno ukazao na činjenicu da u uspostavljanju centralne evidencije nestalih lica nije predviđeno nacionalno određivanje nestalih što znači da ne može biti utvrđeno koliko je nestalo Srba, Hrvata, Bošnjaka niti će biti poznato koliko je među nestalima vojnika, a koliko civila.

“Pokušaćemo da postojeće probleme riješimo institucionalno, odnosno promjenama zakona o nestalim licima na nivou BiH ili donošenjem tog zakona na nivou RS”, istakao je Krčmar.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da zakonska rješenja na nivou BiH, kada je riječ o traženju nestalih lica, nisu dala očekivane rezultate.

“Moraju se naći načini da budu riješeni problemi u ovoj oblasti s obzirom da institucije na nivuo BiH nemaju univerzalan pristup ukupnim stradnjima u BiH. Određena zakonska rješenja na nivou zajedničkih institucija treba prekomponovati s obzirom da postoji ogromno nezadovoljstvo porodica nestalih iz RS”, rekao je Košarac.

Naglašavajući da RS i dalje ima univerzalan pristup ukupnom stradanju Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, on je naveo da će RS znati da nađe najbolja moguća rješenja za nastale probleme, a jedno od njih je i donošenje entitetskog zakona, jer su institucije na nivou BiH pokazale jalovost i na ovom pitanju.

“Treba otvoriti dijalog, pronaći određena rješenja, a ako ne, RS ima kapacitete i potrebno je samo donijeti zakonska rješenja i napraviti iskorak i pomoći porodicama”, konstatovao je Košarac.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović tvrdi da se nikakva pozitivna ocjena ne može dati Institutu za nestala lica BiH.

“Problem je u samom funkcionisanju Instituta. Potrebno je sve vratiti na entitetske komisije, jer su one pokazale veću efikasnost”, smatra Mitrović.

On je posebno ukazao na činjenicu da, od kada je formiran Institut, prođe i po godinu dana dok se od prijeme informacije za neku grobnicu ne pristupi ekshumaciji za šta je prije bilo potrebno 15 dana.

Prema Mitrovićevim riječima, neprihvatljivo je da se identifikacije srpskih žrtava obavljaju u Federaciji BiH.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top