Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

IMOVINA STEČENA HOLOKAUSTOM VRAĆA SE PRAVIM VLASNICIMA

Datum objave: četvrtak, 7 juna, 2012
Veličina slova: A- A+

strahinja_sekulic.jpg

BEOGRAD – Agencija za restituciju izdala je
uputstvo kojim se onemogućava vraćanje oduzete imovine koja je stečena u Holkaustu, preneo je u sredu nedeljnik “Novi magazin”.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja
Sekulić rekao je nedeljniku da “ukoliko se nakon sprovedenog postupka nesporno utvrdi da je imovina koja je predmet zahteva stečena kao posledica Holokausta, zahtev će biti odbačen kao nedopušten i odbijen kao
neosnovan”.

Prema Uputstvu izdatom 31. maja, sva službena lica koja postupaju u predmetima vraćanja imovine i obeštećenja, dužna su da pri rešavanju podnetih zahteva obrate “posebnu pažnju na one predmete kod kojih postoje dokazi, indicije ili mogućnost da je oduzimanje imovine posledica Holokausta na teritoriji koju danas čini Srbija”.

To, navodi nedeljnik, praktično znači da imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata ne mogu dobiti podnosioci zahteva ako se utvrdi da su oni ili njihovi pravni prethodnici, vlasništvo stekli “na način koji se može dovesti u vezu sa stradanjem Jevreja i oduzimanjem i
devastacijom njihove imovine tokom Drugog svetskog rata”.

 

 

Izvor: banija.rs
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top