fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Igumanova palata bez obeležja

Predratni fotografi lista „Vreme“ zabeležili su trenutak kada je na vrhu palate podignuta velika skulptura, 1938. godine

Veograd-Igumanova palata

PREDRATNI Beograd bio je prepun zadužbina. Štaviše, postojalo je pravilo da neko koga je Bog podario uspehom, ima zadatak da se oduži dolazećim generacijama. Na neki način pravili su sebi spomen, a istovremeno i veliku uslugu potomcima.

Jedno od takvih zdanja je i Igumanova palata, koja i danas krasi centar grada na Terazijama. Predratni fotografi lista „Vreme“ zabeležili su trenutak kada je na vrhu palate podignuta velika skulptura, 1938. godine.

Novinari su zapisali kako su „radnici počeli montiranje monumentalnog spomenika Simi Igumanovu“.

Posle rata ovaj gradski beleg je nestao. Skinut je sa zdanja i ostavio zgradu da postoji na način koji danas poznaju stanovnici prestonice.

Sačuvane fotografije beleže da je skulptura na vrhu bila nedirnuta i tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, ali je posleratnim vlastima previše smetala i „bola oči“ da bi mogla da ostane na svom prvobitnom mestu.

 

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: