fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Identifikovani ostaci još 21 srpske žrtve

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/zrtve zica.jpg

Zagreb – U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu juče su identifikovani posmrtni ostaci još 21 srpske žrtve.

Identifikacija je obavljena u prisustvu članova porodica žrtava čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u poslednjih 11 godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica u Vrbovljanima, Korenici, Vukovaru, Petrinji, Okučanima i na drugim lokacijama, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestale.

Svi posmrtni ostaci identifikovani su metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

U saopštenju Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ precizirno je da su identifikovani posmrtni ostaci Srba koji su stradali na području Like, Dalmacije, Korduna, Banije, Zapadne i Istočne Slavonije za vreme građanskog rata u Hrvatskoj 1991/95.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Ljeposave (Steve) Petković (1925) koja je prvog dana agresije na zaštićenu zonu UN, poznatu kao sektor „Zapad“, ubijena u podrumu svoje kuće u selu Cage, kao i Vladimira (Damjana) Baste (1936) kojeg je po završetku akcije, 4. maja 1995, zaklao u njegovoj kući sin Ive i Danice Pejić iz istog sela.

Među onima čiji su posmrtni ostaci identifikovani je i Mirko (Mile) Tovarlaža (1957) koji je poginuo 2. maja 1995. u rodnom selu Smrtići, kao vojnik Srpske Vojske Krajine.

Iza njega je ostalo sedmoro dece, od kojih je najstarije imalo 17godina, a najmlađe se rodilo dva meseca nakon pogibije oca.

Identifikovani su i: Anđelko (Danila) Končalović (1967) iz Donjeg Skrada, Krnjak; Nikola (Pavla) Đuričić (1948) iz Strmena, Kostajnica; Slobodan (Luke) Damjanović (1959) iz Koprivne, Modriča; Milan (Dragomira) Radojković (1950) iz Gređana, Okučani.

Iz Okučana su identifikovani: Darko (Bogdana) Ostrolučanin (1970), Zoran (Bogdana) Vukadinović (1971) i Borislav (Laze) Vujić (1958), dok je Ilija (Mihajla) Šućur (1951) iz Stare Gradiške s područja opštine Okučani, a Đorđe (Georgija) Bošnjaković (1956) iz sela Smrtići, Okučani.

Među identifikovanima su i: Živko (Slavka) Saveljić (1969) iz Živinica, Banja Luka; Branko (Milana) Milosavljević (1957) iz Benkovca, Okučani; Milan (Marka) Cicvara (1946) iz Smrtića, Okučani; Predrag (Milana) Mišlić (1954) iz Rajića, Okučani; Lazo (Emila) Marjanović (1952) iz Lađevca, Okučani; Mile (Ivana) Relić (1949) iz Branešaca, Pakrac.

S područja opštine Vukovar su: Dragoljub (Dragomira) Mihajlović (1947) i Boško (Đurice) Dabić (1951) iz Borova Sela i Božo (Save) Stojčević (1960) iz grada Vukovara.

Od 1.077 ekshumiranih tela na području Hrvatske i bivše RSK, dosad su identifikovani posmrtni ostaci 684 srpske žrtve.

Na spisku je još 2.005 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991/95. godine na području Hrvatske i bivše RSK.

Među nestalima je 1.361 civil, od čega 538 žena.

U „Veritasu“ raspolažu pouzdanim podacima o još 516 registrovanih grobnih mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci stradalih Srba u Hrvatskoj koji, 17 godina po prestanku rata, čekaju na ekshumacije, kako se navodi, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane.

 

Izvor: Vaseljenska

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: