Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

I stranci će pisati tužbu protiv NATO

Međunarodna ofanziva za istinu o posledicama bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine

Foto A.Stanković
Foto A.Stanković

Ukoliko najavljeno koordinaciono telo i nacionalna laboratorija za ispitivanje posledica bombardovanja utvrde štetu po zdravlje građana Srbije, međunarodni pravni tim podneće tužbu protiv 19 zemalja NATO koje su učestvovale u agresiji na SR Jugoslaviju. Za proveru ovih tvrdnji i prikupljanje dokaznog materijala određen je rok od dve godine.

Kako je u petak rekao advokat iz Niša Srđan Aleksić, šef pravnog tima koji je sebi u zadatak stavio da ispita sve okolnosti o uticaju NATO bombi sa osiromašenim uranijumom na zdravlje stanovništva, u ovom poduhvatu dobio je podršku uglednih kolega iz sveta.

– Planiram da 19. oktobra prisustvujem skupštini Međunarodne asocijacije advokata Rusije, od koje sam dobio podršku za pisanje tužbe protiv NATO – rekao je Aleksić za „Sputnjik“. – Dogovor je da nas u trenutku kada odlučimo da predamo tužbu pojača između pet i deset najboljih ruskih advokata. Dobili smo i podršku kineskih kolega, a uz nas je i više advokata iz zemalja EU. Polako se kompletira međunarodni tim.

Pre nego što tabak bude presavijen potrebno je obezbediti sve potrebne medicinske pokazatelje u prilog tezi da je zemljište na ovom prostoru zasuto izuzetno opasnim osiromašenim uranijumom. Važan zadatak će biti animiranje stručne javnosti iz sveta.

Priču o pogubnom uticaju bombradovanja na zdravlje građana Srbije i svih koji su bili u kontaktu sa štetnim materijama u javnosti su pre više meseci otvorili advokat Aleksić i načelnica Klinike za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije prof. Danica Grujičić. Njihov angažman poklopio se sa inicijativom Srpske kraljevske akademije nauka, koju je podržalo i oko stotinu članova SANU, da se NATO pozove na odgovornost zbog „minulog rada“ na Balkanu.

Aleksić pozdravlja reakciju države uz očekivanja da će njeni resursi pomoći uspehu ove operacije. Predsednik Aleksandar Vučić podržao je predlog o osnivanju koordinacionog tela i nacionalne laboratorije zadužene za ispitivanje posledica bombardovanja 1999. godine. Za početak oktobra dogovoren je sastanak ministra zdravlja i ekologije Zlatibora Lončara i Gorana Trivana sa inicijatorima kako bi se dogovorili zajednički koraci.

– Početkom septembra bio sam u Cirihu na naučnom skupu posvećenom ovoj problematici, gde sam govorio o slučaju Srbije. Oni su spremni da se uključe u ovaj proces, jer od 2006. ukazuju na posledice bombardovanja kod nas – navodi Aleksić. – U planu je i put u Berlin na sastanak sa Asocijacijom advokata Nemačke, koja se bori protiv korišćenja uranijuma.

DOKAZI KATASTROFE

Profesorka Danica Grujičić prošle godine krenula je u medijsku ofanzivu sa ciljem da domaću i svetsku javnost obavesti o katastrofalnim posledicama NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije. U svom saopštenju ona je naglasila drastično povećanje broja malignih oboljenja, kojih je kod nas tri puta više nego što iznosi svetski prosek. Povećanje smrtnosti od leukemije povećano je za čak 139 odsto, a u tlu, vodi i vazduhu pronađene su i opasne materije koje ukazuju na veliko zagađenje životne sredine.

Autor: R. Dr.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Sprema se tužba protiv NATO zbog razaranja Srbije | Jadovno …

Zločin bez kazne- danas se navršava 18 godina od NATO …

Posledice NATO bombardovanja – bolesti i zagađenja pod …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: