Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

I Srbima u Hrvatskoj suditi po pravnim standardima

LisiceBEOGRAD – Predstavnici 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske poštuju odluku Tužilaštva za ratne zločine Srbije da odustane od krivičnog gonjenja Tihomira Purde zbog nedostatka dokaza, ali zahtijevaju da ta pravosudna institucija traži od Državnog tužilaštva Hrvatske da postupke protiv Srba, takođe, vodi u skladu sa pravnim standardima procesuiranja krivičnih djela ratnih zločina.

„Smatramo da je Tužilaštvo trebalo da provede ozbiljnu istragu prije aktiviranja potjernice protiv Purde, hrvatskog državljanina osumnjničenog za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine, s ciljem da se izbjegne medijski spektakl u prethodna dva mjeseca“, rečeno je Srni u Koaliciji udruženja izbjeglica u Srbiji.

Nažalost, kako su naveli u Koaliciji, u prethodnih 20 godina hrvatsko pravosuđe  je u velikom broju slučajeva vodilo postupke protiv Srba na etničkoj osnovi.

S ciljem rješavanja jačanja povjerenja i pomirenja između dva naroda, Koalicija udruženja izbjeglica predlaže da se problem ratnih zločina u narednom periodu rješava tako što bi Srbija trebalo da  predloži Hrvatskoj  da dostavi sve predmete Srba koji su osumnjičeni, optuženi i osuđeni za ratne zločine nad Hrvatima srpskom pravosuđu.

U Koaliciji navode da bi Hrvatska strana dostavila dokumentaciju za svaki predmet i pratila postupke koji bi se vodili u Beogradu. Takođe, Srbija bi dostavila hrvatskom pravosuđu sve predmete Hrvata koji su osumnjičeni, optuženi i osuđeni za ratne zločine nad Srbima.  Srpska strana bi dostavila dokumentaciju za svaki predmet i pratila postupke koji bi se vodili u Zagrebu.

„U slučaju, kada se utvrdi u postupku, da nema validnih dokaza osumnjičeni, optuženi i osuđeni Srbi bi odlukom nadležnih državnih organa Republike Srbije bili oslobođeni a zatim skinuti sa međunarodnih ili nacionalnih potjernica i bila bi im garantovana puna pravnu sigurnost i sloboda kretanja. Isti princip bi važio i za hrvatsku stranu“, pojašnjavaju u Koaliciji.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: