Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

I HORTI MEĐU JOBIKOVIM NAGRADAMA

nacist_tetovaza.jpgNOVI SAD, (SRNA) – Jobik, poznata ultranacionalistička partija u mađarskom parlamentu, organizovala je na „Fejsbuku“ nagradnu igricu pod nazivom „Srušićemo Trijanon“, a jedna od nagrada je spomen-ploča zloglasnom Miklošu Hortiju.„Glavna nagrada je spomenik Trijanonu u vrednosti od 1.000 evra, druga nagrada je spomen-ploča Hortiju, koju će dobitnik okačiti na svoju kuću, a trećeplasirani će biti nagrađen drvenom činijom u obliku `Velike Mađarske`. Svi učesnici u igri dobiće naljepnicu za automobil sa mapom nekadašnje velike države Mađarske“, naveo je na „Fejsbuku“ predstavnik Jobika iz Segedina Čanad Segedi.

 

On je dodao da je za učešće u nagradnoj igri potrebno poslati fotografiju koja izražava sjećanje na „Veliku Mađarsku“, a količina „lajkova“ odrediće pobjednika, prenosi novosadski internet portal „Autonomija“.

 

„Ne treba da čudi da se sa napretkom nacionalnog radikalizma, ujedno moćno definiše i potreba za brisanjem privremenih trijanonskih granica. Danas granice osakaćene države sve više dobijaju njima dostojni pridev privremenog. Trijanon se najpre mora srušiti u glavama“, poručio je Segedi.

 

Nagradana igrica Jobika, koja je na društvenoj mreži „Fejsbuk“ počela 2. juna, traje do 2. jula.

 

Trijanonski sporazum potpisan je 4. juna 1920. godine između pobjedničkih sila Antante i Mađarske, koja je, kao strana-gubitnica u Prvom svjetskom ratu, morala da se odrekne dvije trećine svoje tadašnje teritorije, među njom i dijela Vojvodine.

 

Mađarski nacionalisti nazivaju današnju Vojvodinu „južnom regijom Mađarske“.

 

Mikloš Horti, regent kvislinške Mađarske u Drugom svjetskom ratu, direktno je odgovoran kao naredbodavac zloglasnih racija na području južne Bačke i Novog Sada, u kojima su okupacione snage pod njegovom komandom na najstrašnije načine pobili više od 10.000 nedužnih ljudi, a među njima najviše Srba i određeni broj Jevreja, te pripadnika drugih nacija.

 

„Novosadska racija“ koju su počinili Hortijevi vojnici smatra se prvim genocidom u Evropi, počinjen u Drugom svjetskom ratu.

 

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: