Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

I DALjE NEPOŽELjAN

Datum objave: utorak, 12 juna, 2012
Veličina slova: A- A+

Srpska Novinska Agencija.jpg

TEL AVIV, 12. JUNA (SRNA) – Rihard Vagner, kao
i njegova muzika, i danas je nepoželjan u Izraelu – mnogi Jevreji slažu se sa davnom ocjenom Tomasa Mana da “ima suviše Hitlera u Vagneru”. Nedavno je u Tel Avivu otkazan koncert koji je planiralo izraelsko Vagnerovo društvo, osnovano 2010.

 

Već je bilo okupljeno stotinu muzičara iz različitih izraelskih orkestara. Sve je to Finansirano putem privatnih sponzora. Bio je planiran i okvirni program sa naučnim predavanjima. Ali, na kraju je sve otkazano.

 

Rihard Vagner i danas izaziva negodovanje u Izraelu. Posebno su kritički nastrojeni oni koji su preživjeli holokaust i koje Vagnerova muzika podsjeća na stravične događaje.

 

Hitler je Vagnera proglasio svojim najdražim kompozitorom i njegovao vrlo prisne odnose sa njegovim nasljednicima.

 

Vagneru se spočitava i sporni pamflet “Jevrejstvo i muzika”, u kome je svojevremeno kritikovao djela jevrejskih muzičara i pjesnika svoga doba kao trivijalna, banalna i neoriginalna i govorio o “propadanju” njemačke kulture kroz uticaj tih umjetnika.

 

Mnogi Vagnerove opere i danas doživljavaju kao popratnu muziku nacističkog genocida.

 

Ali, danas, ipak, mnogi jevsrejski muzičari smatraju da se mora razlikovati antisemita i muzičar Rihard Vagner.

 

Dirigent Daniel Barenboim, šeF Berlinske državne opere, izraelski državljanin, prije nekoliko godina u intervjuu za “Špigl” izjavio je da “muzika nije ideološka”.

 

“Vagner je bio antisemitski usmjeren, ali njegova muzika nije” – smatra on.

 

Zubin Mehta je 1981. sa Izraelskim Filharmonijskim orkestrom na kraju jednog koncerta najavio je da će kao dodatak izvesti uvertiru “Tristana i Izolde”, a publici je prepustio hoće li ostati u dvorani ili je napustiti.

 

Došlo je do oštrih reakcija i glasnih povika za vrijeme izvođenja tog djela.

 

Ipak, i dalje su jaki oni koji ne žele Vagnera na repertoaru. Prije nekoliko mjeseci u Operi u Tel Avivu šeFica Opere Hana Munic odlučila je da izbaci Vagnerovu muziku iz programa jednog plesnog perFormansa.

 

Ona je poručila da neće dozvoliti izvođenje Vagnerovih djela sve dok je na toj funkciji – navodi Dojče vele.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top