fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРПСКО ТУЖИЛАШТВО ПОЧЕЛО ДА ИСТРАЖУЈЕ ЗЛОЧИН У ДВОРУ НА УНИ

Dvor na Uni

БЕОГРАД, 27. АПРИЛА – Српско Тужилаштво за ратне злочине jе формирало предмет у вези са ратним злочином у Двору на Уни, након што су о убиству српских хендикепираних цивила у Хрватскоj проговорили некадашњи дански припадници УН.

Замjеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао jе да у овом тужилаштву до jуче нису чули за таj злочин и да jе 200 данских воjника гледало масакр деветоро хендикепираних српских цивила.

„Ми смо сада евидентирали таj предмет. За сада нисмо били ништа чули о том догађаjу. Тужилац када чуjе за неки догађаj, отвори предмет и то смо ми jуче управо урадили“, рекао jе Векарић за Б92.

Он jе навео да се српско тужилаштво чуло са хрватским, коjе се такође интересуjе за одређене ствари да ли српске колеге имаjу нешто о томе и сада ће заjедно, свако са своjе стране, покушати да дођу до одговорних за таj злочин.

Векарић jе оциjенио да ће се оваj предмет „помаћи са почетка“, те да ће и Данац, коjи jе проговорио о злочину, уколико буде вољан, дати изjаву jедном или другом тужилаштву.

„С друге, стране, важно jе рећи зашто jе таj господин коjи jе био у УН чекао до данас. Он jе видео то убиство пре 15 -20 година. Мислим да jе управо ова пресуда /хрватским/ генералима отворила `Пандорину кутиjу`“, навео jе Векарић.

Он jе питао да ли ту постоjи и одговорност и УН, коjа jе већ виђена и у Сребреници, гдjе jе био холандски батаљон, те оциjенио да то показуjе да jе и међународни механизам имао своjе пропусте.

Лист „Данас“ jе обjавио да су истражитељи Хашког трибунала истраживали краjем деведесетих случаj убиства девет цивила у Двору на Уни, послиjе хрватске воjно-полициjске акциjе „Олуjа“ у августу 1995. године, али тада наводно нису успjели да дођу до породица жртава у Републици Српскоj, па су одустали од предмета.

Оваj злочин актуелизован jе након што jе недавно дански воjник Јан Велендорф, припадник „плавих шљемова“ УН, признао у интервjуу за данску телевизиjу БТ да jе 200 данских воjника ниjемо гледало масакр деветоро стариjих и хендикепираних Срба.

Везане виjести:

Истрага о ликвидациjи Срба у Двору на Уни без резултата

 

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: