Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Hrvatskoj kriterijumi za ulazak u EU bili ublaženi

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Islam_Grcki_devastirana_srpska_kuca.jpg

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je da Hrvatska nema moralno pravo da dijeli lekcije Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana kako da ispune kriterijume za članstvo u Evropsku uniju /EU/, jer su Hrvatskoj bili ublaženi kriterijumi za zatvaranje poglavlja o pravosuđu i o ljudskim pravima.

Linta je izjavio da bi hrvatski ministar spoljnih poslova Vesna Pusić trebalo da javno prizna da je EU u slučaju Hrvatske drastično smanjila kriterijume za zatvaranje poglavlja 23 “Pravosuđe i ljudska prava” 30. juna 2011. godine.

“Umjesto snižavanja kriterijuma Evropska unija je morala da pomogne Hrvatskoj da ispuni kriterijume i konačno postane država u kojoj se poštuju ljudska prava i koja je izgradila nezavisno, nepristrasno i efikasno pravosuđe. Nažalost, to se nije desilo”, zaključio je Linta u pisanoj izjavi.

Linta je ukazao da brojne činjenice jasno pokazuju da Hrvatska stotinama hiljada prognanih Srba i povratnicima nije vratila oduzeta stanarska prava i poljoprivredno i šumsko zemljište i da je odredila nerealno visoke cijene za otkup stanova koje je dio Srba dobio kroz takozvani program stambenog zbrinjavanja.

On podsjeća da Hrvatska nije isplatila zaostale penzije, deviznu i dinarsku štednju, nije završila proces obnove porušenih kuća, nije omogućila naknadu štete za uništenu imovinu po hrvatskim gradovima, velikom broju Srba nije priznat dio radnog staža do rata i radni staž za vrijeme rata, nije ekshumirala posmrtne ostatke Srba sa poznatih grobnih mjesta i nije pokazala volju da budu kažnjeni naredbodavci i izvršioci zločina nad Srbima za vrijeme rata.

“Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, kojim se garantuje službena upotreba srpskog jezika i ćirilice i proporcionalno zapošljavanje Srba u državnoj upravi, policiji i pravosuđu, i dalje je mrtvo slovo na papiru, a hrvatsko pravosuđe ne sankcioniše brojne pojedince i grupe koje šire govor mržnje i otvoreno zagovaraju ustašku ideologiju”, ukazao je Linta.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica pozvao je Pusićevu da naoštrije osudi, kako je naveo, sramotnu odluku Opštinskog vijeća Gline od 21. oktobra ove godine, kojom je zabranjeno služenje parastosa i odavanje pošte na mjestu pravoslavne crkve u Glini, u kojoj su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 1.500 Srba.

Linta je zatražio da Vesna Pusić pokrene inicijativu da hrvatska Vlada donese odluku o raspuštanju opštinskog vijeća Gline jer se navedenom odlukom vrijeđaju preostali Srbi u Hrvatskoj, stotine hiljada prognanih Srba i građani Srbije.

Takođe, Linta traži da Vesna Pusić javno podrži inicijativu da se vrati ime Spomen-dom koji je sagrađen 1967. godine na mjestu srušene pravoslavne crkve i velikog zločina.

“Hrvatske vlasti su poslije protjerivanja Srba u operaciji `Oluja` Spomen dom preimenovale u Hrvatski dom i time poslale poruku da odobravaju pomenuti veliki zločin nad preko 1.500 Srba”, podsjetio je Linta.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

LINTA ZAHTIJEVA OD PUSIĆEVE DA RAZRIJEŠI DUŽNOSTI DARKA SABLjAKA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: