fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatski veterani u pravoslavnom krstu vide četničku oznaku

Pravoslavni krst

ZAGREB – Hrvatski veterani iz Siska i Sisačko moslavačke županije bili su iznenađeni i uvređeni videvši kako na spomeniku poginulim partizanima i žrtvama ustaša u selu Vukoševcu, nedaleko od Sunje na Baniji, umesto uništene zvezde petokrake stoji pravoslavni krst.

Kako piše Večernji list, veterani su po njima neugodnu promenu na spomeniku uočili vraćajući se prošle sedmice s komemoracije kamermanu HTV-a u Hrvatskoj Kostajnici Gordanu Ledereru.

„Predali smo policijskoj stanici u Sunji krivičnu prijavu zbog uništavanja spomenika iz Drugog svetskog rata“, rekao je za Večernji list pukovnik u penziji Ivica Pandža Orkan.

Veterani su uputili i otvoreno pismo predsedniku Srpskog narodnog vijeća i potpredsedniku SDŠ-a Miloradu Pupovcu, Savezu antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, predsedniku države Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću.

Obavestili su i Srpsku pravoslavnu crkvu u Zagrebu.

„Počinioci su grubo prekršili Zakon o obnovi spomenika NOB-a koji je doneo Hrvatski sabor, a prema kome svi spomenici moraju biti identični kao što su bili pre oštećenja. Radi se o otvorenom isticanju velikosrpstva, koje po zakonima Hrvatske treba kažnjavati, a njegovim počiniocima suditi. Država ne sme dozvoliti takvo grubo i drsko kršenje antifašističkih tekovina i vrednosti i otvoreno, nekažnjeno, veličanje zakonom zabranjenih terorističkih simbola“, navodi se u otvorenom pismu veteranskih udruženja Sisačko-moslavačke županije.

Udruženja su zatražila od policije da hitno nađe počinioce koji su oskvrnuli spomenik poginulim meštanima Vukoševca u Drugom svetskom ratu.

Selo Vukoševac većinski je srpsko, a za vreme rata 90-ih bilo je u Krajini. Sad u tom selu živi samo nekoliko ljudi koji, kako kažu, nemaju informacija ko je stavio krst. Pretpostavlja se da su za postavljanje krsta sa četiri ocila odgovorni bivši stanovnici sela, koji žive u Srbiji, a leti svrate i obiđu rodbinu i kuće.

U Hrvatskoj je, a nakon Oluje i na području Krajine, uništeno ili oštećeno više od 3.000 spomenika antifašističkoj borbi koji su imali petokraku, pri čemu je velik broj spomenika koji su bili umetnička dela deponovan ili pretopljen.

Ono što su videli veterani, nije oznaka velikosrpska nego krst s četiri ocila koji se nalazi i na zastavi SPC, a koji je, kako se pretpostavlja, stavljen jer su tu navedena imena Srba. Ovo je drugi put u desetak dana kako neki Hrvati u srpskim i pravoslavnim simbolima i oznakama – prvo uniforme na buvljaku u Jakuševcu u Zagrebu, a sada krst u Vukoševcu – vide četničke oznake.

 

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: