Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatski predsjednik za povratak protjeranih Srba

Ivo Josipović
Ivo Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da se zalaže za povratak izbjeglih Srba iz Hrvatske i da za ostvarenje tog cilja više nema političkih prepreka, te da bi on najviše volio da se svaki Srbin koji je otišao iz Hrvatske vrati.

Josipović je za današnje “Večernje novosti” istakao da osnovni problem za povratnike jeste obnova porušenih objekata, ali da to nije dovoljno, jer povratnici imaju iste probleme koje imaju i drugi hrvatski građani.

“Dakle, treba razgraničiti probleme koje smo nekada imali, političke i bezbjednosne prirode, od ovih sadašnjih, koji su primarno finansijski, privredni. Mislim da je održiv model koji je načelno politički prihvaćen – da se ide na međunarodnu donatorsku konferenciju gdje bi se, s jedne strane, omogućio povratak, odmah, svima koji to žele, a onima koji svoj život žele da dalje organizuju u Srbiji da se pomogne da se tamo skuće. Napominjem, ima i mnogo Hrvata koji još nisu riješili svoj status”, rekao je Josipović.

On se saglasio sa konstatacijom lista da rješavanje problema izbjeglica, od statusnih do imovinskih, ide presporo. “Da, veoma sporo. A ja bih najviše volio da se svaki Srbin koji je otišao iz Hrvatske vrati. Povratak svome domu želim i svim Hrvatima, Bošnjacima, svakom čovjeku, bez obzira na to odakle je i koje je nacije”, rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik smatra da se i novi odnosi Hrvatske i Srbije izgrađuju, za njegov ukus, previše sporo, i da mora da se pronađe način da se usklade interesi dvije zemlje.

Josipović je povodom 20 godina od proglašenja hrvatske nezavisnosti rekao da sadašnja generacija političara mora da pronađe način za usklađivanje interesa dvije države. Prema njegovim riječima, i poslije ulaska Hrvatske u EU, ostaće zajednički problemi koje će Srbija i Hrvatska morati da rješavaju.

“Treba ojačati saradnju na nalaženju nestalih, možemo da nađemo način da se konačno odredi granica na Dunavu, jer imamo mnogo zajedničkih privrednih projekata upravo u toj dunavskoj regiji”, naveo je Josipović.

Na pitanje da li očekuje povlačenje tužbi koje su Srbija i Hrvatska podnijele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde, Josipović je rekao da o povlačenju te tužbe u Hrvatskoj odlučuje Vlada, ali da je više puta rekao da treba razmisliti o svrsishodnosti tužbi.

Josipović je ponovio da je interes Hrvatske da sve zemlje regiona postanu članice EU, kao i da će Hrvatska podržati sve svoje susjede na putu ka EU.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: