Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatske sudije su Tuđmanovi borci

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/tonci-majic.jpg

Predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava iz Splita Tonči Majić, koji je svojevremeno otkrio i doprineo procesuiranju zločina u Lori, nije iznenađen skandaloznom odlukom suda u Zagrebu koji je nedavno petoricu bivših hrvatskih vojnika osudio na vrlo blage kazne od godinu do tri i po za ratne zločine protiv pripadnika bivše JNA i srpskih civila u logoru Kerestinec.

-Treba znati da su hrvatske sudije Tuđmanovski mulj u pravosuđu. On je početkom devedesetih stvorio to sudstvo na svoju sliku i priliku i ono i ne može biti drugačije nego – krivousto. Oni ne vide sebe kao garanciju principa pravičnosti, nego kao borce na braniku domovine.

Slažete li se da je čudno da se nekome umanji kazna za ratni zločin zato što je učestvovao u ratu ili je siromašan?
– Zadržimo se samo na učešću u ratu kao olakšavajućoj okolnosti. Ukoliko se prihvati ovaj način razmišljanja onda svaki ratni zločinac – ne samo u Hrvatskoj i na Balkanu nego i u svetu – već unapred može da računa na blagu kaznu. Jedino što u svetu sudije neće u presudi napisati takva neinteligentna obrazloženja kao što će naši.

Dokle se stiglo sa procesima za Loru 2 i 3?
– Lora 2 je postupak u kojem će se suditi za ubistvo trojice zarobljenika i sistematsko mučenje i iživljavanje nad desetinama drugih, ali niko ne zna šta se tu zapravo više čeka i zašto suđenje ne počinje. Prošlo je sedam godina od faktičkog okončanja istrage, tj. saslušanja i poslednjih svedoka. Takođe, optužnica je pravosnažna već tri godine.

A Lora 3?
– Očigledno sam trebao da ostanem u zatvoru zbog kidanja zastave samo da bi se zaustavila i ova istraga. Podsetiću vas, Lora 3 trebalo bi da se bavi ubistvom 14 crnogorskih rezervista, od kojih je većina poslednji put živa viđena u Lori. Nije tajna da Dalmatinski komitet ima dokumentaciju o tim ubistvima, čak i takvu u kojoj očevidac zločina navodi imena ubica i nudi se kao svedok.

Ko je po Vašem mišljenju kriv što se ti slučajevi još ne procesuiraju?
Isti onaj koji stoji i iza moga hapšenja, glavni državni tužilac Hrvatske, Mladen Bajić. On je kao vojni tužilac u Splitu učestvovao u progonima civila srpske nacionalnosti odvedenih u Loru, iako je bio svestan da su nevini. Postoje pisani dokumenti da je znao za mučenja i ubistva upravo kada su se tamo događala, ali nije ništa uradio da ih spreči. Bez Mladena Bajića zločin u Lori ne bi bio moguć. Zato, dok god je Mladen Bajić glavni državni tužilac, od suđenja za Loru neće biti ništa.

Cepanje zastave  –
Sredinom prošlog meseca ste proslavili dve godine kako cepate i na adresu predsednika Hrvatske Ive Josipovića šaljete hrvatsku zastavu.
– Proteklo je slavljenički. Zaista, svaki mesec pokidam po jednu državnu zastavu i pošaljem je Josipoviću, ali i državnom tužiocu Hrvatske, Mladenu Bajiću. Moja poruka je veoma jednostavna: nemate državu, nemate pravosuđe, e pa ne zaslužujete ni zastavu.

Srbija ćuti  –
Da li bi srpsko Tužilaštvo za ratne zločine trebalo da se posveti istrazi oko događaja u Lori?
-To bi zaista bilo tako da već nije degutantno, ako ne i indikativno, da se s akterom najgorih ratnih zločina u Dalmaciji, danas glavnim državnim tužiocem, njegove beogradske i podgoričke kolege tako dobro slažu. Od kada su, u februaru 2005. Mladen Bajić i Vladimir Vukčević potpisali sporazum o neposrednoj saradnji, slučaj Lora je stao. Nisam zapazio da su mediji preneli bilo kakvu primedbu srpskog ili crnogorskog tužioca na rad Mladena Bajića i neprocesuiranje Lore, najvećeg hrvatskog ratnog mučilišta.

Izvor: VESTI

 

Vezane vijesti:

KO JOŠ DOBIJA VELIKE KAZNE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U HRVATSKOJ !?

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: