fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Иво Јосиповић оцрнио Милорада Пуповца: Он је професионални Србин!

ivo-milorad.jpgЗАГРЕБ – Предсjедник Хрватске Иво Јосиповић упутио jе на адресу недjељника Српског народног виjећа “Новости” писмо у коjем jе оптужио лидера СДСС-а Милорада Пуповца да jе професионални Србин и “да jе за Србе у Хрватскоj учинио мало а за себе и своjе пуно”.

Укратко, “Новости” су предсjедника Јосиповића оптужиле да им покушава укинути досадашњи начин финансирања из државног буџета, док шеф државе Хрватске, у свом писму, тврди да то ниjе тачно, али ниjе стао само на томе. Његов деманти jе претворио у прворазредну политичку тему.

Јосиповић тврди да иза свих оптужби на његов рачун стоjи Милорад Пуповац и открива да му jе неформални лидер Срба у Хрватскоj недавно упутио писмо по тезама и формулациjама идентично тексту у “Новостима”.

“Политика Милорада Пуповца постала jе дисфункционална, како за однос Срба и Хрвата у Хрватскоj тако и за остварење права коjа Срби имаjу по Уставном закону, тако и за однос Хрватске и Србиjе“, наводи он у свом писму.

Јосиповићево писмо необично jе отворено и врло жестоко, а његови адресанти има ће проблем jер га не могу jедноставно прогласити националистичким, jер предсjеднику Хрватске, због искорака у превладавању ратних рана, циjело регион и међународна заjедница признаjу статус лидера помирења.

Јосиповићева критика Пуповчеве политике, коjи сам себе дефинише као љевичара, политички наjближег СДП-у, што jе страначка база шефа државе, отвара одавно невиђен сукоб на љевици.

“Да се разумиjемо, Пуповац jе од деведесетих, откад се активно бави политиком, урадио за Србе, али и за Хрватску много добрих и корисних ствари. Ниjе деведесетих било лако наћи се у његовоj кожи. Многима jе служио како би пљувањем по њему, дословце, доказивали хрватство. Улазак његове странке, СДСС-а, у ХДЗ-ову, Санадерову, Владу, такође jе био врло користан. Хрватскоj jе омогућио послиjератну транзициjу, а ХДЗ-у превладавање националистичког дискурса. Антисрпска реторика почела се сматрати политички некоректном, примjереном само ултрадесним странкама, што jе за Хрватску свакако представљало цивилизациjски искорак”, написао jе предсjедник Хрватске.

Јосиповић, међутим, каже и да власт квари људе, што не вриjеди само за Санадера и Хрвате jер се, како тврди, исто правило, показало тачним и кад jе jе риjеч о Србима.

“Пуповац, коjи, годинама важи за првог међу Србима у Хрватскоj изградио jе монопол у заступању своjе етничке заjеднице. Ниjе се либио да своjу позициjу ХДЗ-у jако потребног партнера дебело искористи. Јер jе не само финансиjски него и политички рекетарио ХДЗ-ову власт“, пише у писму Јосиповића.

Предсjедник Хрватске наводи да “Кукурику власт” ниjе намjеравала отварати питање политике према мањинама на начин на коjи jе то сада он учинио.

“Нову власт нису сломиле Пуповчеве приjетње међународном интервенциjом, а Зоран Милановић jе одлучио да му српске странке не требаjу у Влади, jер би СДСС, као ХДЗ-у до посљедњег тренутка вjеран коалициjски партнер, морао сносити консеквенце свог учествовања у корумпираноj и штеточинскоj власти“, тврди он у писму.

Јосиповић jе на краjу поручио да jе професионалним Србима, баш као и Хрватима, дефинитивно jе одзвонило.

 

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: